to sunset by Eden-scurte povestiri despre o Romanie necunoscuta(Turnul Slaninilor)

Imi asum riscul de-a parea patetica, dar cu mina pe inima pot sa spun: ‘Ei bine da ! Sunt romanca si-mi iubesc tara !’

Oameni, locuri, urme ale unei istorii antice. Miracole. Edenul. Un Eden ce, poate-si traieste propriul lui apus. O Romanie necunoscuta chiar si pentru mine.

TURNUL SLANINILOR  din Cetatea Greavului (greav=acea persoana de rang nobil cu indatoriri judecatoresti), nu face nota discordanta in peisajul romanesc. Situat in satul Girbova ( un sat cu radacini saxone) in judetul Alba,  se incadreaza perfect in peisajul de vis al ariei muntoase din vestul Romaniei.

Turnul a functionat ca un frigider natural pentru cirnatii si produsele din carne ale comunitatii. Era un vechi obicei al fiecarei familii din satul respectiv sa-si puna la pastrare in turn produsele casei. Dar, ca un alt scop al folosirii turnului poate fi numit si acela de depozit de alimente pentru situatii deosebite (incendii, razboaie,etc.).

Dar, acesta este doar turnul portii cetatii, turn construit in secolele XV-XVI.

Cetatea Greavului este de fapt un oras cu o centura rectangulara de ziduri cu o grosime de 2 metri si si o latime de 37 de metri. Stilul Romanesc de mai tirziu si conditiile de construire o fac sa semene foarte mult cu o alta cetate din vecinatate si anume cu cea de la Calnic(construita in aceeasi Epoca Medievala).

Totul in jurul tau, fara nici o exceptie, iti /isi spune povestea unui trecut saxon sau cel putin  te face sa te gindesti la radacinile lui saxone foarte bine sapate in sol romanesc si te trimit direct in alta epoca.

Dar, la urma urmei, totul vorbeste despre o Romanie necunoscuta . O Romanie necunoscuta chiar si oamenilor  ei .Si, poate ca meritul celor care ‘sapa’ dupa comori  e cu atit mai mare cu cit mirarea celor care le vad e pe masura celebrei si vechi ziceri  romanesti: ‘ Uite domle’  c-am dormit cu capul pe un sac cu galbeni si eu habar n-am avut !’

Surse: ” Alba.Pagini de vacanta.” -revista de turism a Consiliului Judetean Alba

Fotografii : Florian-Rareş Tileagă

Reclame

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s