bisericile de lemn hunedorene – intre muzeu, lacas de cult si paragina

 

Tot  materialul  ce urmeaza  a pornit de la cuvintele unui om ,  cercetatorul  dr. Ioan Chintauan , cuvinte care mi-au atras atentia prin duritatea  adevarului ce-l contin . Iata ce zice domnia sa:

“Saraci fiind, romanii nu si-au facut casele si bisericile din piatra, ci din lemn, dar atat de frumoase… Lemnul le era la indemana, il simteau si din lemn isi faceau unelte, vase, case si biserici. A existat o civilizatie a lemnului cu nimic inferioara celei a pietrei sau metalului si poate este singura care certifica identitatea populatiei romanesti in toate zonele. Piatra si metalul au completat lemnul, dar apoi i-au luat locul. Tarziu si greu am simtit pierderea lemnului, iar dusmanul lui a fost si ramane timpul si noi, mai ales noi. Furati de modelele timpurilor, am lasat casele si bisericile de lemn pentru a face altele de piatra, in loc sa le pastram si pe unele si sa facem altele. Am ajuns, astfel, sa avem putine case traditionale si biserici de lemn, iar ceea ce am facut din piatra, chiar daca este durabil, nu ne reprezinta. Adaugati si disparitia in timp a multor obiecte de cult (icoane, carti etc.) din aceste monumente de lemn si veti avea o imagine a ceea ce am facut; veti simti, ca si noi, durere si tristete. (…) Cei care au facut bisericile si cei care le-au cinstit, azi nu mai sunt. Au trecut in cimitirele de langa biserici, sub pamantul care i-a hranit, avand la cap pietre-cruci si crucile a caror forme ne impresioneaza azi „.

Si atunci am purces la o culegere sumara  de date si …unde poti gasi informatiile daca nu pe Wikipedia ? Iata citeva exemple:

Biserica de lemn din Baștea, comuna Lăpugiu de Jos , județul Hunedoara a fost construită la sfârșitul secolului XVIII. Avea hramul „Cuvioasa Paraschiva”. Satul Baștea nu mai are nici un locuitor, iar biserica, în stare avansată de degradare este în pragul dispariției. Construită din bârne masive de stejar după sistemul „blockbau”. Elementele spațial-arhitecturale sunt cele specifice cultului creștin ortodox, dispuse pe axa vest-est: pronaosul (tinda), naosul (nava) și absida altarului.

 

Biserica de lemn din Birtin, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara a fost ridicată în anul 1690. Are hramul „Buna Vestire” (25 Martie) și figurează pe noua listă a monumentelor istorice, cod HD-II-m-A-03256. Actul de naștere i-a fost săpat în cadrul intrării de vest,spre naos. S-a păstrat numai fragmentul cu inscripția, din pragul de sus,ce consemnează „FĂCUTU-S-AU ACEASTĂ SFÂNTĂ BISERICĂ IN ZILELE LUI APAFI MIHAIU CRAIU DIN ARDEAL ANUL DOMNULUI 1690 MESETA APRILIE, 20 ZILE,POPA LAZĂR”.  Pe o bârnă a peretelui sudic, la exterior, au mai fost lăsate câteva slove, dar numai data, 1692 mai 27, a mai putut fi descifrată. Tipul de plan este cel clasic cu altarul și pronaosul în prelungirea navei.

Biserica de lemn din Bulzeștii de Jos, comuna Bulzeștii de Sus, județul Hunedoara a fost ridicată în sec.XIX (1852). Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” (8 noiembrie) și figurează pe noua listă a monumentelor istorice, cod HD-II-m-B-03273. Este construită în anul 1852, cu cheltuiala obștii, în stil ardelenesc, din lemn de stejar pe fundație de piatră uscată.

Biserica de lemn din Ciungani, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara a fost ridicată în jurul anului 1600. Are hramul „Buna Vestire” (25 Martie) și figurează pe noua listă a monumentelor istorice, cod HD-II-m-A-03297. Cu cei 14 metri ai săi, are turnul cel mai înalt dintre bisericile de lemn hunedorene.

Biserica de lemn „Sf.Nicolae” sat Curechiu, comuna Bucureșci, județul Hunedoara, a fost construită în jurul anului 1785 . Figurează pe lista monumentelor istorice, cod HD-m-II-A-03305. Deasupra pronaosului se ridică o clopotniță impresionantă, cu dublu foișor. Atât acoperișul, cât și clopotnița și fleșa acesteia, sunt învelite în șiță. Pereții nu păstrează urme de pictură. Pictura tâmplei, inclusiv a registrului împărătesc, a fost realizată în anul 1788, în ea recunoscându-se penelul zugravului Popa Ioan din Deva. Biserica are cea mai valoroasa colectie de icoane dintre toate bisericile de lemn hunedorene. Valoarea lor e inestimabila.

Biserica de lemn din Furcșoara,comuna Brănișca, județul Hunedoara a fost ridicată în anul 1808. Are hramul „Pogorârea Sf.Duh”. În pronaos și mai ales în naos se păstrează, bine conservată, pictura originală de mare valoare. Biserica se află pe lista monumentelor istorice,cod HD-m-II-B-03314.

Biserica de lemn din Hărțăgani, comuna Băița , județul Hunedoara a fost ridicată la sfârșitul sec.XVIII (1793). Are hramul „Buna Vestire” (25 martie) și figurează pe noua listă a monumentelor istorice, cod HD-II-m-B-03337. Satul Hărțăgani din comuna Băița, județul Hunedoara, este o așezare atestată documentar la 1439, sub numele de Herczegfalwa. Biserica datează de la sfârșitul sec. XVIII; ea a preluat modelul unei biserici mai vechi, care s-a aflat pe același amplasament. Are o formă dreptunghiulară, cu absida răsăriteană decroșată, rectangulară.

Biserica de lemn din Lunca, comuna Baia de Criș , județul Hunedoara a fost ridicată în secolul XVII . Are hramul „Adormirea Maicii Domnului” și figurează pe noua listă a monumentelor istorice, cod HD-II-m-A-03360.Construită pe dealul numit „Gorgon” de credincioșii ortodocși din satul Țebea  a fost sfințită de Mitropolitul Athononie Anghel în anul 1700. A fost pictată în anul 1829 de pictorul Lupșa din Roșia Montană.

 

Biserica de lemn din Ribicioara, comuna Ribița, județul Hunedoara a fost ctitorită în 1763 . Are hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” (14 octombrie). Figurează pe lista monumentelor istorice, cod HD-II-m-A-03430. Pictura tâmplei, cât și cea din altar a fost realizată de penelul unui zugrav din sec. al XVIII-lea.

Biserica de lemn din Tisa, comuna Burjuc , județul Hunedoara a fost ridicată în secolul XVIII. Are hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. Biserica se află pe lista monumentelor istorice,cod HD-m-II-B-03464. Biserica din lemn „Pogorârea Sf.Duh” a fost ridicată în anul 1748 în satul Chelmac din județul Arad.  Strămutarea bisericii în localitatea Tisa a avut loc în anul 1815, fiind transportată cu o plută trasă de cai de-a lungul Mureșului. Pictura interioară a bisericii a fost realizată în jurul anului 1793. Pe bolta naosului, in martirajul tragerii pe roată, se mai distinge chipul lui Horea.

Biserica de lemn din Vețel-Vulcez, comuna Vețel, județul Hunedoara a fost construită în sec.XVIII (1790) . Are hramul „Sf.Cuvioasă Paraschiva”(14 octombrie). Figurează pe lista monumentelor istorice, cod HD-II-m-B-03474.

Biserica de lemn din Valari. Pe lista monumentelor istorice, biserica de lemn Sf. Nicolae din Vălari apare datată din secolul 17. Este înscrisă pe vechea listă a monumentelor istorice prin HCM 1160/1955, poz. 1439, și pe noua listă, din iulie 2000, sub codul HD-II-m-A-03472. Această mică biserică de țară este un relict în arhitectura de lemn sacrală, unica de acest fel cunoscută până în prezent în țară.

…..si ar mai urma o lista impresionanta de edificii aflate (mai mult sau mai putin ) in stare de degradare ( sau ignorare?!)

In loc de concluzie, cred ca un umil gind mi se permite a rosti…..si, de fapt , ce mai poti sa spui cind vezi atitea minunatii ce- au apartinut inaintasilor nostri ? Cred ca …nimic. Tot ce poti face e sa le cinstesti amintirea si sa le faci cunoscuta opera si munca. Si, nu in ultimul rind, sa recunosti ca o bucatica din ceea ce TU esti azi li se datoreaza si lor.

 

surse:- Wikipedia (in intregime postarile-i apartin) si in mod deosebit domnii Tercu Mircea Rares si  Alexandru Baboş

linkuri externe: – pentru o lista completa accesati, http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserici_de_lemn_din_Hunedoara

-saptaminalul REPLICA- http://www.replicahd.ro/replica_db/index.php?pagerun=2&p=2606&     more=1&c=1&tb=1&pb=1

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s