ultima zi

 

Nu stiu  care a fost motivul pentru care tocmai acum, privind trupul lipsit de viata al batrinului, imi revin amintiri de mult uitate. Frinturi de conversatii, zimbete, risete, invataturi, certuri, suparari. Si o revolta inutila incepe sa fiarba in mine. Toata lumea se agita in jurul meu, toti rinduiesc cele trebuincioase pentru a indeplini acel ritual devenit deja o obisnuinta. O rutina atit de fada si de seaca. Totul se face mecanic pentru ca…asa se face, ca altfel ce spune satul ? Unde e simplitatea aceea dictata de bun-simt si de datinile stramosesti ? Nu mai exista decit in carti. Atit. Cozonac, sarmale,ciorba, placinte, palinca, sucuri care mai de care, ape minerale …..pentru ce ? Pentru a fi in rind cu lumea ?…Care lume ? Aceea care leaga si dezleaga obiceiuri dupa bunul plac ? Aceea care spune ca cheltuiala multa face obrazul subtire ??? La naiba. Nu belsugul  de pe masa dicteaza masura durerii din suflet.

Si privind cerul de deasupra mea m-am gindit la ce-ar fi vrut  Taica, la care ar fi fost vrerea lui .Ultima. Fara sa vreau a ma gindi anume la asta, fragmente din „Viata la tara” m-au invaluit in acel paienjenis de imagini laice cu arome de invataturi si pilde fara fasoane.

„[…]Liniştea singurătăţii cuprinsese din temei toate celea. Întunericul se coborâse din fundul depărtărilor, parcă s-ar fi deschis zăgazurile vremilor trecute, şi haosul ar fi inundat lumea. Rar, câte un zgomot din sat venea să turbure paşnica tăcere a câmpului. […] În farmecul încântător al ceasului acela, în loc de a adormi, mintea se simţea şi mai mult, şi, ca o rază de lumină, năzuia să curgă în spaţiu. Unde? În lina întindere a dorurilor propriului suflet, ce atât de bine se uneşte cu aceea a cerului. Cine eşti tu, călător de o clipă pe pământul tău, trăitor de o zi, când atâtea pământuri umplu veşnicia deasupra? […] Ca la toţi oamenii echilibraţi, dar cu fantazia caldă, nimicnicia făpturei noastre faţă cu natura uriaşe, era o cauză statornică de melancolie, iar pe de altă parte, scânteia ce arde în noi, facultăţile noastre sufleteşti, un continuu îndemn de a trăi. A pricepe că nu poţi pricepe şi că nu eşti în stare de-a împiedica împlinirea legilor firei, este deja interesant; dar a pricepe pentru ce nu poţi pricepe, e minunat, fiindcă dacă ai putea înlătura pricina pentru care nu poţi pricepe şi care e parte în tine, parte afară din tine, ai pricepe totul! Viaţa e plină de durere şi de farmec. Ce somn adânc doarme spaţiul dintre stele!  Între fiecare stropitură de lumină din Calea Lactee sunt milioane de poşte de singurătate. Şi unde ne ducem noi, după moarte? noi, partea aceasta ce se desprinde din tiparul de acum? Nicăiri. Murim în noi înşine, cum mor făpturile unui vis, în vis. Un car trecea pe drum, iar căruţaşul cânta din fluier, singur. Închide ochii şi dormi sub straja stelelor. Saşa e-naltă. Ca ce? Ca nimic…Când deschise ochii din nou, cerul scânteia din luceferii săi ca din diamante.

— Micule, dormi?

— Nu, cucoane.

— Târziu să fie oare?

— Păi… cam pe la miezul nopţii. El se gândi întru sine de ce oare nu doarme baciu. Cine ştie ce-l munceşte şi pe el. Poate vorba cu Floarea.

— De unde ştii tu că e miezul nopţii?
— Da’ cum, Doamne, să nu ştiu! că doar am petrecut o tinereţe întreagă la munte.

— Ei, după ce cunoşti?
— După cer, coane. Că ajungi să citeşti în zodie mai ghine ca-n carte.

— Taci, bre!… Ia spune cum citeşti.
— Păi ce doreşti matale să ştii?
— În ce zodie suntem acum?
— Păi suntem în luna lui cuptor — în zodia Leului.
— Poţi să mi-o arăţi pe cer? Baciul îşi adânci ochii în stele şi tăcu.
— O să fie cam greu, coane, că mergem spre sfârşitul lunei. Luna şi zodia: a trecut una, trece şi alta. Eu acum văd zodia Fecioarei, a Cumpenei, a Scorpiei, a Arcaşului şi a Capricornului. Toate sunt de faţă. Dar a Leului a apus, bat-o vina ei… A ha, ha, uite-o, coane!

— Unde-i, Micule? întrebă Matei, ridicându-se cu grabă pe un cot, parc-ar fi fost vorba de cine ştie ce minune trecătoare.

— Păi cum să-ţi spun eu matale… Uite colea, la mâna mea stângă, luceafărul ăla de scăpăra scântei…

— Da, îl văd, ăla de merge în prelungirea oiştei carului.
— Fă-te mai la stânga, jos spre marginea cerului, şi ai să dai de altă stea, care străluceşte parcă şi mai şi. O vezi, coane? E gata să apuie şi ea.

— Da.
— Primăvara e ea minunată. În luna lui mai, gândeşti, Doamne, că se sfărâmă în sufletul ei fecioresc de tare ce arde.

— O văd.
— Aceea e steaua holdelor când dau în schic, iar cu cele dimprejurul ei alcătuiesc zodia Fecioarei. Acu de te laşi matale şi mai la vale, dai de patru stele de parcă nici nu se mai văd.

— Aşa este.
— Acolo e zodia Leului. Cea mai mândră, pe care ciobanii o cheamă „inima Leului”, nu se vede deloc. Halal de cine se naşte sub steaua aceea!

— De ce, Micule?
— Ajunge împărat.
— Da?… O fi „Regulus”…
— O fi. Cine se naşte în zodia asta e plin de noroc. Matei se gândi, fără voie, la steaua şi la zodia lui şi-i veni până-n gură să-ntrebe pe baciu ce ştie. Însă o temere ascunsă să nu-l audă vorbind rău despre ele, îl făcu să tacă. Era cerul de o frumuseţe nespusă; ceasul era târziu; vorbele baciului aveau o gravitate profetică.[…]”

…..si profetice fusesera si spusele lui Taica:

-Eu o sa ma duc fata mea !

Si se duse asa cum promisese. Simplu si-n tacere. Sub bolta plina de stelele ce-i fusesera atit de dragi. Sub stelele ce-i fusesera martore la marea trecere. Sub milioanele de poste de singuratate ale  Caii Lactee .  Doar Dalba ii mai incalzise ultima suflare cu aburul mugetului ei. Si sunt convinsa ca Taica ar fi vrut ca cerul sa-i fie preot  si stelele sa-i scrie ultima zi pe pamintul asta asa cum ii scrisesera si viata toata.

Si-un pahar cu lapte si-un codru de pita sa-i fie merindea.

 

 

Anunțuri

O părere la “ultima zi

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s