SALVADOR DALI

                                                  
                                                                  
  „The world will admire me.  Perhaps I’ll be despised and misunderstood, but I’ll be a great genius,   I’m certain of it.”    S. Dali

Salvador Doménec Felip Jacint Dalí i Domènech….El e.  Salvador Dali.

Cind vorbesti despre Dali, vorbesti despre o suma de metafore adunate sub ochii tai, vorbesti despre experiente mistice, vorbesti despre excentricism, vorbesti despre perioadele din viata unui om care a avut printre „maestrii ” Renasterea si pe Freud, vorbesti despre un artist care a trecut pe sub degetele mintii cam tot ceea ce inseamna arta vizuala:  de la sculptura la pictura,  de la grafica la fotografie,  de la design la arta juvaerelor , de la scris la bulletism, de la desen la cinematografie.

Ca sa-l intelegi insa pe Dali – artistul trebuie sa accepti nebunia , versatilitatea, crizele existentiale, geniul si incomensurabilul ego al  omului din spatele canvasului.  Si abea atunci vei putea sa ai o idee despre ceea ce a vrut el sa aduca in fata pinzei.
Lucrarile lui nu le pot comenta.  Pur si simplu. Sunt atit de coplesitoare ca experienta-exprimare artistica, incit cuvintele sunt prea mici. Iar ca  exprimare mistica(la unele dintre ele ) …ei bine , aici cedez spatiul si intiietatea celor din domeniul aferent tematicii lucrarilor respective….Desi multe dintre lucrarile lui sunt  monumentale  care pur si simplu  intorc  pe dos toate canoanele (si religioase si vizionar-artistice), parca-parca doua dintre ele  mi s-au lipit de suflet…„The Sacrament of the Last Supper” si ” Person at window”….Atasez doar citeva dintre lucrarile sale, opere de arta (poate) mai putin cunoscute majoritatii dintre noi.
Ce sa mai zic????  Nu mi-am propus  sa fac o biografie a celui care a fost si va ramine unic in istoria artelor…..(auto)descrierea lui e  suficienta si este  expresia fidela a imaginii din oglinda numita Salvador Dali :

„În fiecare dimineaţă când mă trezesc, experimentez o bucurie deosebita

– bucuria de a fi Salvador Dali – şi mă întreb în extaz:

Ce lucruri minunate acest Salvador Dalí va realiza azi ? „

Surse:  Salvador Dali Art Gallery

http://www.dali-gallery.com/html/dali.php

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s