Va pensiero…Festa dell’Unità d’Italia

12 martie 2011….Opera din Roma, Italia

Italia a sărbătorit aniversarea a 150 de ani de la unire. Cu acest prilej a fost sustinut un spectacol de opera ce e socotit a fi unul dintre cele mai simbolice si reprezentative pentru Italia: Nabucco de Giuseppe Verdi, dirijata de Riccardo Muti.
Nabucco de Verdi este o lucrare muzicală politica ce evocă povestea de înrobire a evreilor în Babilon. Celebra piesa „Va pensiero” este corul sclavilor oprimaţi. În Italia, acest cântec este simbol al căutarii libertatii poporului, care în 1840 – anul în care opera a fost scrisă – era asuprit de către Imperiul habsburgic şi a luptat până la eliberarea si crearea Italiei unificate.

Înainte de spectacol, Gianni Alemanno, primarul Romei, a urcat pe scena pentru un discurs ce denunta reducerile din bugetul culturii, de catre guvern. Alemanno este membru al partidului de guvernământ şi fost ministru in guvernul Berlusconi.
Această intervenţie politică , într-un moment cultural simbolic pentru Italia a produs un efect neaşteptat, mai ales ca Sylvio Berlusconi era prezent la spectacol …

Times spune:
Riccardo Muti, dirijor…declara că a fost o reactie de revoluţie:
„La început, am fost ovaţionat de public. Apoi am inceput spectacolul de operă. Totul mergea foarte bine, dar cand am ajuns la celebrul cântec Va Pensiero, imediat am simtit ca atmosfera a devenit tensionată în audienţă. Exista lucruri pe care nu le poţi descrie, dar le simti. Anterior, tăcerea publicului era preponderenta. Dar atunci când oamenii au realizat ca Va Pensiero va începe, tăcerea a fost schimbata cu o fervoare reala. Se putea simţi reacţia viscerală a publicului la lamento-ul sclavilor cântând „Oh ţară, atât de frumoasă şi de pierduta! „.

În timp ce corul se apropia de sfârşit, audienţa deja striga „Bis! „…Publicul a început să strige:” Trăiască Italia! „ si ” Vive Verdi! „Oamenii din balcoane au început să arunce cu mesaje patriotice …Unii solicită,” Muti, senator pe viaţă „.
Deşi el a mai acordat doar o dată la La Scala din Milano în 1986, un BIS, Muti a fost reticent în a acorda „a doua oara bis-ul”. Pentru el, o operă ar trebui să fie de la început până la sfârşit. „Eu nu am vrut să se interpreteze un bis. „ spune el.
Dar publicul a avut deja trezit sentimentul de patriotism. Într-un gest teatral, dirijorul se întoarse pe podium lui si se confruntă atât cu publicul cat şi cu Berlusconi…

După ce apelul pentru un „bis” din „Va Pensiero” s-a oprit s-a auzit în public: „Trăiască Italia!”
Dirijorul Riccardo Muti:
„Da, sunt de acord cu „Trăiască Italia”, dar … [Aplauze]….Am peste 30 de ani de cariera şi am trăit ca un italian care a călătorit în întreaga lume de multe ori, mi-e ruşine de ceea ce se întâmplă în ţara mea. Aşa că voi aproba cererea dvs. de bis „Va Pensiero”. Aceasta nu este doar pentru bucuria mea, ci pentru că in seara asta, când am condus corul cântând „O, ţara mea, frumoasă şi pierduta,” m-am gândit că dacă vom continua în acest fel, vom ucide cultura pe care Italia construit-o. În acest caz, noi, ţara noastră am devenii cu adevărat „O, ţara mea, frumoasă şi pierduta,”….[Aplauze, inclusiv ale artiştilor aflati pe scena]
Muti:  Din moment ce avem aici un „climat italian,” eu, Muti… am tăcut pentru prea mulţi ani. Permiteţi-mi acum … să dam un sens acestui cântec, aşa ca suntem în casa noastră, pe scena capitalei, si cu un cor care a cântat frumos, dacă nu va suparati, va invit să vă alăturaţi pentru a cânta împreună.

El a invitat apoi audienţa să cânte cu corul de sclavi.
„Am văzut grupuri de oameni ce se ridicau în picioare. Toata opera din Roma s-a ridicat. Şi, de asemenea, corul. A fost un moment magic de operă.”
În seara aceea nu a fost numai o reprezentatie Nabucco ci si o declaraţie a teatrului în atenţia politicienilor.
Accesati linkul pentru a vizualiza clipul…

Merita din plin timpul alocat !!!

http://youtu.be/G_gmtO6JnRs

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s