Cum se calculeaza data Pastelui (intre adevar, mit , matematici superioare si aberatie)


Curioasa cum sunt de obicei , am cautat informatii suplimentare despre subiectul care mi s-a parut a fi unul promitator si interesant la prima vedere (chiar daca , cronologic vorbind, Craciunul are intiietate acum ).  Si raspunsul nu s-a lasat mult asteptat. Un articol intr-unul dintre ziarele din Romania, parea in prima faza sa-mi ofere ceea ce am crezut eu ca ar fi edificator.
Iata raspunsul:
”În anul 325 d. Hr., în cadrul primului conciliu ecumenic de la Niceea, oamenii bisericii au stabilit ca ziua de Paşte să fie sărbătorită în prima duminică de după prima lună plină care apare după sau de echinocţiul de primăvară.”

Pina aici, nimic neobisnuit. Totul era clar. Parcurgind insa articolul,  pe tot cuprinsul lui , mi-am dat seama ca dilema incepe sa prinda contur in capul meu.

“Pentru calcularea datei Paştelui la ortodocşi se foloseşte un algoritm. Luna în care va pica Paştele se stabileşte după formula [(d + e + 114) / 31], iar ziua după formula ((d + e + 114) mod 31) + 1, unde d = (19 * c + 15) mod 30, e = (2 * a + 4 * b – d + 34) mod 7, a = A mod 4, b = A mod 7, c = A mod 19.

De exemplu, pentru anul 2010,  unde , evident ca A = 2010,  iar a, b şi c  sunt resturile împărţirii lui 2010 la 4, 7 şi 19, sunt 2, 1 şi 15. Calculând după formulele de mai sus, d = 0, iar e = 0.
Luna este partea întreagă a lui (d + e + 114) / 31, deci pentru 2010 este partea întreagă a lui 3,67, deci 3. Astfel, Paştele pică în luna a treia, deci în martie (în calendarul Iulian). Iar ziua, potrivit formulei de mai sus, este 22.
Astfel, în calendarul iulian, cel folosit de bisericile ortodoxe pentru calcularea zilei de Paşte, în acest an sărbătoarea pică pe 22 martie. Noi sărbătorim însă Paştele pe 4 aprilie deoarece statul român foloseşte calendarul gregorian, iar 22 martie în calendarul iulian înseamnă 4 aprilie în cel gregorian. “

Cu respect pentru matematica preasfintiilor, n-am inteles nimic.  Dar….iata citeva dintre  comentariile celor care au citit articolul respectiv.

1.X : “Pastele trebuie sa cada la o saptamana dupa Pastele evreiesc.” 
2. Y :“In scrierile epocii, data infatisarii lui Iisus inaintea lui Pilat era „in ziua a 14-a a lunii Nissan”. Nissan e o luna de primavara. Moartea si Invierea s-au produs la 3 zile dupa acea zi de Joi, Joia Patimilor, a celor 12 Evanghelii., De ce s-a adoptat acest mod de calculare a zilei de Paste, nu pot sa inteleg.” 
3.Z says :“Stimata doamna ,Nisan in araba ( nu stiu daca si in ebraica ) ,este luna APRILIE !” 
4. Q :“Nu stiu ce calendar se foloseste dar in Biblie , Domnul Isus a sarbatorit Pastele Evreilor la CINA CEA DE TAINA. Imediat la o saptamina a fost Invierea Domnului.” 
5.W :“Isus se pricepea la sisteme de ecuatii cu mai multe variabile. Dupa o noapte nedormita calculand pe muntele Ghetsemani, a ajuns la formula: [(d e 114) / 31]…ce sa spun !” 
6. V : “Le-a trebuit 300 de ani popilor sa-si dea seama cu precizie cand a inviat Isus.” 

Deci, daca e sa rinduim tot ceea ce s-a scris mai sus in ceva logic, chiar nu am idée cam care ar fi logica ! Si atunci totul se rezuma la a te plimba printre adevaruri stiute sau nu, mitologii , matematici superioare si aberatii filozofale.

 

Sursa: EVZ.ro

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s