Studiu de caz : Recenzia literaro-(psycho)logica


Cineva spunea odata ca, numarul de carti citite nu-ti da masura valorii tale ca individ. Si, nu pot fi decit de acord cu afirmatia.
Cum, putini sunt cei care mai deschid o carte pentru a citi, nu putini sunt cei care se folosesc de tehnologie pentru a ‘scurta’ drumul catre adinca cunoastere. De aceea, recenziile (virtuale)scurte si concise ale unor opere literare sunt binevenite deoarece poti intelege absolut tot ce-a vrut sa transmita autorul urmasilor lui.De asemenea,poti deveni mai intelept gasind raspunsuri la marile intrebari existentiale pe care, fiecare creatura umana si le pune.

Studiu de caz: Cum poti sa te dai dastept in juma’ de ora ?

 

Exemple:
1).
Madame Bovary – Gustave Flaubert
O femeie care-si inseala sotul cu : cofetarul,laptarul,postasul, farmacistul,proprietarul unei pravalii cu obiecte de imbracaminte si cu un vecin bogat.Apoi intra in depresie. Inghite otrava si moare.Sfirsit.
(Povestea e lait-motivul advertise-urilor care fac publicitate prezervativelor dar si carbunelui folosit pe post de antidot.
Studiu de caz: Cum se face ancheta epidemiologica in cazul aparitiei unui focar de boala venerica. Vectori de transmitere . Conduita de urgenta. )
2).
Razboi si pace – Lev Tolstoi
Un tinar nu vrea sa mearga la razboiul in care Napoleon cucereste Moscova.Prietena tinarului se casatoreste cu altul.Sfirsit.
(In felul acesta , tinarul nu mai sufera de SPT, adica soc post-traumatic si nu va mai avea nevoie de lunga perioada de debriefing.
Studiu de caz:  Prezervarea sanatatii creierului pe termen lung.)
3).
In cautarea timpului pierdut – Marcel Proust
Pentru ca maica-sa nu avea obiceiul sa-l sarute inainte de culcare, un tinar face crize de astm.A doua zi,adica la pag.486, el va maninca o prajitura si va scrie o carte.In aceeasi seara, la pag.1334 are un atac de astma pentru ca prietena lui refuza sa-l sarute.
Totul se termina cind deja toti sunt batrini si merg la un mare bal, mare.
(Datorita acestei povesti s-a descoperit spray-ul cu efect bronhodilatator.
Studiu de caz: Efectele benefice ale sarutului prin descarcarea de endorfine pe care-o produce.)
4).
Romeo si Julieta – William Shakespeare
Un tinar si-o tinara se indragostesc ca nebunii unul de celalalt. Familiile celor doi 
duceau o lupta acerba intre ele, asa ca, declara interzisa iubirea tinerilor. Un preot , n-are ce face , vine cu o idee timpita si tinara pereche moare bind otrava in loc de somnifer.
(Povestea celor doi tineri a stat la baza fabricarii etichetelor galbene cu insemn negru in mijloc, reprezentind un craniu.
Familiile tinerilor, daca mai aveau putintica rabdare, ar fi aflat ca, dragostea, oricum nu tine mai mult de doi ani, conform spuselor cercetatorilor de la Universitatea NY care, vreme de decenii au facut studii pe esantioane reprezentative de tipologii umane.
Studiu de caz : Generatia flower-power )
5).
Hamlet – William Shakespeare
Un print care sufera de insomnie se plimba pe zidurile cetatii si intilneste stafia lui taica-sau. Stafia ii spune ca a fost ucis de un unchi care se culca cu mama lui si ca omul lui de incredere este tatal iubitei lui, care , intre timp se sinucide aflind ca tinarul i-a omorit tatal. Dupa ce sta de vorba cu un craniu si, pentru a se razbuna,printul il ucide pe unchi.El insusi e ucis de fratele iubitei care a innebunit si s-a sinucis.
(Idee preluata-secole mai tirziu-de marile retele de televisiune mexicane, braziliene, argentiniene, turcesti, etc.
Studiu de caz: Manipularea maselor, de la televizor la Zyprexa.)
6).
Oedhipus Rex – Sophocles
Un nebun nu asculta de spusele unui orb, isi omoara tatal si o maninca pe maica-sa dupa ce, in prealabil i-a scos ochii.
(Din aceasta cauza, dupa sute de ani au aparut psycho-analistii care-ti dovedesc ca si tu mergi pe aceeasi cale si-ti scot ochii si banii la fiecare intilnire.
Studiu de caz:Tipologii umane ale Noii Zeelande.)
7).
Othello – William Shakespeare
Un rege timpit are un bastard de prieten care se supara pe el pentru ca nu-i da un job de functionar public si, ca sa se razbune, il convinge ca nevasta-sa il inseala. Regele il crede si-o omoara pe regina. Imediat dupa aceea descopera ca ea nu l-a inselat, il aresteaza pe ticalos si apoi isi pune capat zilelor.
(Peste ani si ani,subiectul e preluat ca lait-motiv de catre toate canalele TV din lume pentru stirile de la ora 5.
Studiu de caz: Tipologia functionarului public, care-si f**e seful ca nu poate ajunge la secretara si behaie la pub-ul din colt ca nu-si poate permite un concediu in Bermude.)

Cam asta ar fi,in citeva cuvinte, o sumara descriere a, ceea ce se vrea a fi, o „subtila” critica/recenzie literaro-(psyco)logica…… Aiurea!
 

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s