Urga

Cind am vazut primul film semnat de Nikita Mikhalkov mi-am zis ca omul asta a reusit sa-mi mearga la suflet din prima, gasind acea cale simpla si naturala care sparge bariere si prejudecati. Onestitatea, simplitatea, stilul direct si „curat” de-a pune in imagini bucati de viata, m-au facut sa-i urmaresc toate productiile cinematografice,  adevarate capodopere ale celei de-a saptea arta.
La fel s-a intimplat si cu Urga. Film produs in 1991 si mediatizat sub denumirea americana de Close to Eden, aduce in fata spectatorilor o fascinanta manifestare a relatiilor interumane, a interactiunii dintre doua civilizatii opuse, a interactiunii si-a contopirii ( la un moment dat) a celor doua idei care par a nu se intelege: vechiul si noul. Daca vechiul e reprezentat de Gombo, oierul mongol din inima stepei asiatice, care traieste (inca) o viata primitiva dominata de legi si cutume ancestrale, atunci, noul vine sub forma unui camionagiu rus, Sergei, care se rataceste in apropierea yurt-ei unde familia de mongoli isi ducea traiul. Si tot acelasi nou, vine si sub forma unui televizor care, lesne poate fi numit… „ispita”.
Filmul prezinta gradat dezvoltarea unei prietenii dintre doi oameni care, in ciuda barierelor lingvistice si-a preconceptiilor ce tin de cultura si traditii se completeaza si se emuleaza reciproc. Daca Gombo afla ca , prezervativul poate sa-i ofere nopti de placere cu sotia sa, fara grija aparitiei unui alt copil pe lume atunci , Sergei afla ce inseamna libertatea sadita neconditionat, in cele mai simple, naive si nesofisticate aspecte de viata.

De ce Urga ? Acel bat lung cu un lasso in capat, folosit cu precadere la prinderea vitelor e folosit ca un lait-motiv al filmului avind o prezenta abia simtita in film, dar cu un mesaj fantastic, subliniat si de viziunea avuta de Gombo intr-un moment de euforie bahica.

La final, Urga sta cuminte deasupra unei sobe fumeginde, pe fundal de voce de copil conceput pe stepa mongola (si sub ochiul  Urga-i), de catre doi oameni care se iubesc si care stiu sa spuna povesti mitice despre vint si curcubeu.

 

 

Regizor:
Nikita Mikhalkov 
Scenarist:
Rustam Ibragimbekov 
Genul:
Drama
Durata:
118 minute

Film ominalizat la Oscar si la Golden Globes.
A cistigat Leul de Aur la Festivalul de film de la Venetia.
Best European Film la the European Film Awards.

Anunțuri

2 păreri la “Urga

  1. Pingback: O matura, o carte si-un film « lt.mala

  2. Pingback: Quo Vadis … ca etalon al fericirii « lt.mala

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s