Circumcizia vs FGM

Ideile au venit pur si simplu. Si, cred ca instantaneu m-am hotarit ca sa le astern pe hirtie.De ce sa scriu despre circumcizie ? Si mai ales despre FGM (Female genital mutilation) ? Motivatia a fost, recunosc, mai mult subiectiva. M-am pus in locul acelor femei apoi, am mers mai departe cu gindul. Mi-am imaginat copila mea in locul acelor fetite care sunt supuse unor practici cu adevarat barbare in numele unei traditii culturale a carei logica si importanta n-o gasesc.
Daca la barbati se crede/spune ca circumcizia poate avea si o latura medicala preventiva impotriva anumitor boli sexuale sau ale tractului urinar, atunci la femei nu exista decit abrutizarea corpului intr-un noian de complicatii medicale majore pe care femeia le va avea de suportat o viata. 

Dincolo de aspectul medical, incerc sa gasesc ratiunea in motivatia culturala, religioasa, politico-economica la adapostul  careia se practica. La barbati se spune ca  ea reprezintă o formă de sacrificiu si de pactizare prin sânge cu divinitatea. Si, cu tot respectul meu pentru traditia popoarelor, nu-i vad relevanta si sensul. De ce tocmai un copil sa fie acela care sa-si dea acea picatura de singe atit de necesara conectarii cu entitatea suprema? Sau, de ce tocmai circumcizia sa fie exponentul acelei legaturi cu divinitatea? E greu sa accept cum, mi-e aproape imposibil sa inteleg. 

Daca la barbati, hai sa zic ca, teoretic mai pot accepta/vedea o oarecare doza de spiritualitate in toata practica asta ‘ritualica’ atunci, la femei nu-i vad decit latura barbara, mutilanta si cu urmari ireversibile asupra fizicului si psihicului lor. Care-i scopul atunci? Raspunsul dat de cei care efectueaza practica a fost : marirea placerii sexuale a barbatului, scaderea placerii feminine si pastrarea unei mai ‘bune’ curatenii si castitati din partea ei. Oare ? Oare foarfeca sau lama/cutitul cu care se practica ‘taiatul’ chiar sa fie calea? Oare inlaturarea organelor genitale externe femeiesti chiar sa imbunatateasca placerea partenerului de sex ? Oare, placerea barbatului trebuie sa fie direct proportionala cu durerea femeii? Oare, barbatul acela care, de cele mai multe ori are nevoie de zile sau chiar de luni ca sa reuseasca sa-si defloreze sotia se simte intr-adevar mai barbat ? Oare, coaserea vaginului ca, mai apoi, in timpul unei posibile nasteri acesta sa fie taiat/deschis iar sa fie solutia pentru pastrarea castitatii ? Oare ritualul FGM de tip III sa rezolve intr-adevar acele probleme vazute doar de-o parte a celor care-o practica nu si de cealalta ? Ma indoiesc. Dar, ce e mai tragic e faptul ca nu se dau doi bani pe ceea ce urmeaza dupa: perioadele lunare ale femeii de fapt nu vor mai fi, sterilitatea femeii, infectiile, socul septic datorat conditiilor de practica ale ritualului respectiv, lipsa oricarei placeri in timpul unei copulari sau a unei masturbari, hemoragii severe, fracturi survenite in timpul zbaterii atroce a ‘pacientelor'(marea majoritate a ritualurilor respective se fac fara anestezic) si, doamne, cite mai sunt (asta ca sa nu amintesc si de exitus)? Si-atunci ajung sa ma intreb amar: la ce bun sa sacrifici o viata de om? Doar pentru placerea altuia ? Asta deja nu mai tine de doctrine religioase sau de traditii culturale.
Daca FGM este des intilnita in Africa, citeva tari din Asia si din Orientul Mijlociu, ei bine,intr-o Europa a secolului XXI sau intr-o America ultra civilizata nu banuiesti c-o vei intilni. Faptele insa, fac parte dintr-un alt scenariu, adinc ancorat intr-o realitate care te inconjoara si te nauceste.
Si, automat mi-am pus o intrebare, mai mult retorica: cita traditie si cultura poate zace in spiritualitatea acelora care-si supun copiii de bunavoie la asemenea manevre inchinate unei asa zise credinte ? Singurul raspuns pe care-l pot da e la fel ca si intrebarea care l-a generat, mai mult retoric (daca mi-e permisa exprimarea): in spatele unor idei si-a unor dogme se ascund de fapt niste frustrari si temeri, mai mult sau mai putin ancestrale la care se subscrie din prostie, egoism, idiotie, comoditate  sau, din lipsa unei educatii solide prin care, omul ca individ poate sa-si ocupe locul pe care-l merita in regnul fiintelor vii.
Materialul de fata cred ca a venit ca un raspuns la toata durerea acelor femei care, poate ca stiu, poate ca nu ca, in 8 Martie sunt si ele sarbatorite.
Si zimbesc fortat si-a sila cind gindul imi zboara spre duduitele ‘frumusheatzele’ care-si perinda ‘frustrarile’ legate de garderoba, iubiri iluzorii, accesorii mai mult sau mai putin ieftine  pe sub ochii unei indiferente colective si generale dar mai ales generate de nestiinta si nepasare.
De curind am auzit o zicere care mi-a ramas la suflet: ” Cu o floare nu se face primavara. Dar conteaza.” Daca un singur om care, poate, citind acest material si n-a stiut ceea ce FGM este,  acum va sti si va incepe sa-si puna intrebari atunci eu voi fi multumita. Toate sperantele si gindurile mele bune merg catre acele fetite si femei care au fost sau sunt supuse practicilor FGM. Si, sunt mai mult decit sigura ca, o secunda din viata lor, ele se vor simti mai bine. Acele femei sau, mai ales acele femei ar trebui sarbatorite in 8 martie pentru ca ele si-au pierdut, in numele unei traditii absurde si animalice  tocmai ceea ce noi, celelalte, avem din plin si nu stim aprecia: feminitatea.
……………………………
Celor care citesc aceste rinduri  le recomand cu insistenta sa citeasca si materialele spre care fac trimitere pe parcursul textului. Mai multe cuvinte sunt de prisos a spune.

2 păreri la “Circumcizia vs FGM

 1. De mult nu am citit un articol asa complex.Plin de seva si intelegere.Astfel de articole ar trebui introduse in programa scolara,la educatie civica.
  Nu am ce comentariu sa mai am,de mult dezavuez aceasta lume anarhica a arabilor,a lipsei ,prin orice mijloace,de respect fata de femeie.
  In spatele unor idei si-a unor dogme se ascund de fapt niste frustrari si temeri, mai mult sau mai putin ancestrale la care se subscrie din prostie, egoism, idiotie, comoditate sau, din lipsa unei educatii solide prin care, omul ca individ poate sa-si ocupe locul pe care-l merita in regnul fiintelor vii.
  Acesta este purul adevar,fara legaturi cu traditia,cu religia…atc.
  Lipsa de incredere a barbatului,frustrarea ca poate fi inselat.Evident ca nicio metoda nu aduce placeri noi barbatului.Este frustarea lui dublata de frica.
  Mai cunosc doua anomalii,vazute chiar de mine,si cunosc bine lumea araba,ma invart in ea cam de 20 ani.
  In multe triburi nomade,ce traiesc deci numai din vanat si putina agricultura,barbatii cand pleaca la vanatoare,pur si simplu coz vaginul femeii sale cu fir de caprioara.Si culmea acest ritual se face in vazul satului de catre soacra,mama razboinicului plecat la vanatoare.
  Un alt fapt scandalizant.In lumea araba trebuie sa fi fecioara.Si pentru ce?
  Pai spun tot eu-pentru ca mama baiatului,tot tot o femeie,sa o dezvirgineze,brutal si plina de greata si sila,cu DEGETUL,neaparat cel mare.
  Si atunci,ne intrebam daca interdictia de a merge la scoala,uneori de a vota,in Arabia Saudita de a sofa,sunt cele mai rele lucruri ce se pot intampla unei femei….
  Am facut dragoste,in Etiopia cu o astfel de femeie.Pur si simplu a facut-o pentru mine,din respect si iubire ca eram crestin.Era forma ei suprema,cunoscand europenii,de a-mi arata cat ma apreaciaza.Stia ca pe un european asta il face fericit.Ea nu a simtit si nu va mai simti nimic toata viata.
  De cele mai multe ori apropierea barbatului cu conotatie sexuala este cea mai mare trauma a ei……caci trecutul lucreaza,in toate fibrele nervilor.

  Apreciază

  • E halucinant ceea ce se intimpla acolo. Si cite alte asemenea obiceiuri mai mult sau mai putin barbare exista in lume !
   Cu rusine recunosc ca am aflat despre FGM doar cu citiva (putini) ani in urma. Si prima mea reactie a fost aceea de frica. Abia dupa aceea am inteles pe deplin binecuvintarea de-a te naste intr-un spatiu dezbarat de asemenea practici.
   Dar, ceea ce pentru mine inca reprezinta ceva de neinteles e practicarea in continuare a acestor obiceiuri de catre cei care sunt cetateni ai Europei sau ai Americii. Se crede ca civilizatia si bunastarea aduce dupa sine si o mai mare deschidere catre dorinta de-a creste, cel putin spiritual. Din pacate nu e asa.
   Multumesc pentru feedback Mariane.

   Apreciază

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s