Forever young (sau in traducere libera: stringe cureaua domle’!)

Englezesc de-a binelea titlul materialului de fata care-i romanesc de-a dreptul. Si cred ca mai bine de atit nu putea sa fie.
Nimic nu ma mai mira la ora actuala: nici viroza cu care m-am pricopsit multumita acelui ‘sistem’ gen lantul slabiciunilor (ca piramidal nu pot zice ca e, ca-i la liber si fara nici o obligatie) care functioneaza perfect intr-o sectie de spital plina ochi, unde absolut toti n-au alta grija decit sa tuseasca si sa-si sufle (a se citi si…scuipe) muc(oz)i(tat)i(le) care pe unde apuca, nici sciatica acutizata brusc si care ma tine in pat de doua zile, nici vremea care m-a scos din bocanci direct in sandale, nici grijulia fata(da) a managerilor nostri de la nivelul al mai de sus, nici jumatatea oficiala care, pe zi ce trece devine doar un vajnic colocatar contribuabil(de taxe si impozite) la Republicii 37/35, nici chiar eu nu mai sunt subiect al mirarilor mele. Funny, nu ? Si, stind pe-o dunga (aia care nu doare), in patul devenit brusc prea strimt, am inceput sa citesc stirile. Si, bineinteles ca una mi-a sarit de-a dreptul (tot romaneste) in ochi: „Sanatatea stringe cureaua !” Hopa, zic! No way! Da’ cind a fost altfel? Cica lista de medicamente compensate se schimba. Zau ?! A trebuit sa vina o comisie(englezeasca) care sa taie in lista pe care autohtonele capete decizionale au mai defrisat si ele? Si mirarile incep sa-si iteasca capetele obraznice.
Epoetin alfa și Epoetin beta – prescrise pentru bolnavii cu hepatita C și după transplantul de organe. „Niciunul din aceste medicamente nu are indicație autorizată pentru acest uz, nici în România, nici în alte părți ale lumii”, se arată în raport. 
Daca n-au indicatie autorizata in Romania, de ce le-ai bagat in lista domne ? Cine le prescrie? Cine le comercializeaza ? Intreb doar, asa.. intr-o doara.
„Înlocuitorii insulinei (insulină glargine), care la noi în țară este recomandat tuturor diabeticilor care au nevoie de insulină (în Marea Britanie este prescris doar în caz de diabet de tip I)”.
Ce ti-e si cu englejii astia ! De parca diabetu’ din UK e la fel cu al’ din Romanica ! Tecile de fasole mamicule. Daca n-or fi si alea contaminate cu vreo boala xenofoba sau… la cules de afine. Iunie-august perioada optima de recoltare. La munte cu tine frate, daca te lasa autoritatile si te tin picioarele.
Somatropina– mai scumpă în România decât în Regatul Unit.
Big deal si nimic nou sub soare. Ce, numa’ somatropina e mai scumpa in Romania ? Da’ benzina, mincarea si alte produse destinate traiului zilnic ?
Fenspirida– antiinflamator non-steroid cu proprietăți anti-tuse și anti-bronhoconstrictive recomandat în tratamentul bolilor pulmonare obstructive cronice. „Eficiența sa este incertă”, se mai arată în raport.
Asta da! Ridiche neagra sau ceai de ceapa domle, ce atita fenspirida! Un kil de ceapa-i 3 lei, ridichea-i mai scumpa. Si bei la ceai o saptamina, daca mai ai stomac dupa primele cani….
Gingko biloba este prezentă pe lista compensatelor de 4 ani și costă statul roman 16,3 milioane de euro anual. Rezultate benefice certe nu s-au semnalat.
Mno, aici e dura treaba. E mai mult decit clar (!) ca in tratamentul unor afectiuni ce apar in special dupa 50 de ani, gingko biloba e inutila. Acu’, daca omu’ tot imbatrineste si-o ia razna pe cimpiile patriei, ce sa mai cheltui cu el atita amar de bani ? Cu cit mai repede in pampersi cu atit mai bine ! Aici se aplica zicerea rupta din intelepciunea poporului: a strica orzul pe giste….Chiar, oare de ce se zice asa ?
Erdosteina, „un mucolitic pentru care există puţine dovezi privind beneficiile pentru indicaţiile aprobate”. Este utilizat pe scară largă și costă statul aproape 7 milioane de euro anual.
Si eu cind va ziceam de ceaiul de ceapa nu m-ati crezut !

Analgezicele simple de ex. ibuprofen ….!
Halt: cum ramine cu sciatica mea ? Sa nu-mi ziceti ca spinzul e benefic pentru ca e(deja) pe alta lista. Si stocul meu de peste ani s-a epuizat deja.
Anti-histaminice de ex. loratadină, desloratadină, cetirizină, chlorpheniramină .
Mirifica treaba, nu credeti ? O sa infloreasca teii si florile de cimp si sa te tii atunci dansul rozelor ! Si zau daca stiu de ce ma maninca palmele de fiecare data cind pregatesc/manevrez medicatia pentru pacientii mei ! Asta, asa ca un bonus, ca de desmanol si altele asemeni lui (produse folosite la dezinfectia miinilor) nu mai pomenesc. O fi oare autorizata(ca dezinfectant) palinca de 70-80 de grade ? 
O linie din acel articol e ca cireasa de pe tort (si-i confiata rau de tot, adica-ti strepezeste dintii): „Mai exact, se scot medicamente indicate în mod greşit pentru boli extrem de costisitoare pentru asigurări precum hepatita C ori transplanturi. „
Sanatatea-i ca la piata domle!  Daca esti prea bolnav si prea scump pentru asigurarile medicale atunci bagi mina-n propriul buzunar si-ti platesti medicatia. Nimeni nu vrea sa sustina costul tratamentului unuia cu un organ transplantat, cu hepatita C, cu diabet sau…devenit prea batrin inainte de vreme. Logic nu ? Deci, n-are rost sa ma mai mir. Si, incep sa trag concluziile care-mi bintuie mirarile, dindu-le cite una scurta-n capul itit prea obraznic:
-efectul e generat de-o cauza
-unele medicamente costisitoare se prescriu in afara indicatiilor terapeutice, adica pentru alte afectiuni decit cele indicate pe eticheta.
Oare exelonul (antidemential si-un scump al naibii) se prescrie si-n infertilitate? Zau daca mai pricep vreo iota!
-daca scoti ceva de undeva trebuie sa pui altceva in loc (cu exceptiile de rigoare)
-acel ALTCEVA pus in loc sa fie si eficient si nu ma refer la pret ;
Nota personala: renumita gingko-biloba, atit de hulita de englezi, era produsa la un moment dat, la niste costuri nesimtit de infime, de o firma/fabrica (whatever care)  in capsule al caror continut era….AERUL. Deci, se poate! Acum avem ocazia sa spunem ca aerul costa, chiar daca pretul e nesimtit de mic. 
-anomaliile in sistemele de asigurari/decontari sunt generate de …ce anume? Nici intr-un caz de pacientul care stringe cureaua de vreo „N” ani sau, cu alte cuvinte, cam de pe vremea cind mumasa  l-a nascut (cu exceptiile de rigoare, bineinteles!)
-domle, ce ti-e si cu handicapurile astea ! El/ea, 40 de ani are, da’ n-are vedere sau e oleaca intr-o ureche! Saracu’ de el! Da’ zau ca stie/poate al naibii de bine sa deie cu coasa (pardon, sa conduca tractorul, ca doara Romanica-i in mmmm UE-i oare ?)
-la recensamint s-a stabilit ca mai sunt 16 milioane de romanasi in tara; unii au ales calea capsunaritului pe ogoare straine, altii au ales aceeasi Marie dar cu alta palarie, ceva mai englezofila. Sa-i condamni? Nuuuu. Poarta fesu’ pe bani mai multi. Altii-s mai patrioti frate, termina scolile gratis si obtin(la fel de free) posturi de rezidenti in spitale mici …da’ salariile, eeeiiii ? Nu-i simplu! Simplu-i doar atunci cind ii cauti la spital si nimeni nu stie cum arata macar! Mai bine-i intrebam pe cei care impart bugetele, zic, nu stiu!
-frate-frate da’ brinza-i pe bani! Normal ca asa-i intr-o economie de piata in care si suflul e impozabil si se taxeaza pe cap de locuitor! Da’ tot are, colea, o penziuta de mizerie si mai are si-o juma’ de norma (ce-i drept ca-i doar pe ici, pe colea)
Si, ma intorc pe ailalalta parte…mno dara,daca oi putea, mai bag un ibuprofen in mine, asa in doru’ lelii, ca doara-i vizat fara „a” pe o lista, si merge si cu „a” pe o alta, mai iau doar juma’ de clorfeniramin, ca nu vreau sa dorm de la ora asta si merg sa-mi curat niste ceapa. Cred ca mai gasesc si niste cimbrisor de cimp prin rafturile camarii, asta asa, ca sa se ‘moaie mai bine tusea! 
Nu ma cautati la telefon ca nu mai am glas… deci, nu va pot vorbi si nu ma invitati la cina ca-s nedeplasabila. Momentan.
Promit insa sa nu va refuz atunci cind revin pe linia de plutire!
……………………………..
Daca va intereseaza amanunte suplimentare, gasiti pe site-urile  9amNews si evz.ro. 
Poza e modificata/adaptata (da’ nu-i ca soia), sursa fiindu-i ..internetul.

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s