Mitologie si legenda cu un arici

Cine nu stie ce e un arici ? Haida de, colo un biet animalut cu tepi care-si stringe nebunele ace atunci cind ii vine lui s-o faca(cu sau fara motiv).
Imi amintesc acum de cei doi arici vazuti intr-o poza a unui prieten, arici crescuti pe linga casa omului pe post de animale de companie si zau ca n-am inteles atunci, cum nici acum nu ma pot dumiri cum s-au putut ‘domestici in asa hal’ incit sa coabiteze cu stapinii. Dar, asta-i alta mincare de peste.
Ceea ce vreau insa sa scriu aici nu e altceva decit o poveste. O poveste despre acel care se crede a fi, din timpurile stravechi, un inginer al Creatiei Lumii. Caci, da, despre Domnul Arici este vorba si despre reprezentarea lui arhaica pe ouale inchistrite in perioada pascala.
Toate temele si motivele folosite de poporul roman pentru decorarea oualor ofera o imagine mitologica si mistica crestinatatii in care traim. Oul cu arici, de exemplu, ilustreaza o legenda autohtona de nastere a lumii, perfect exemplificata de arhaica poveste a  ariciului, poveste ce apartine intelepciunii stravechi a poporului roman si, recunosc cu mina pe suflet ca habar n-am avut de existenta ei. Citind-o insa, am avut surpriza sa descopar un arici-zeu, un superman care a fost unul dintre parintii Creatiei Universului.
Ce-a putut determina imaginatia si talentul romanului care a povestit prima data povestea s-o transforme  mai apoi in legenda? Care a fost factorul determinant care a decis alegerea unui simplu animal precum ariciul pe post de salvator al omenirii, atribuindu-i-se si capacitati paranormale, inclusiv aceea de-a putea sa vorbeasca Divinitatii ? Cred ca in asta consta toata magia si inteligenta simbolisticii povestilor si legendelor populare, transmise de nicaieri catre oriunde, gratie unor minti deschise si capabile sa vada dincolo de banalul si comunul atit de evident.
Si, Legenda ariciului nu face rabat de la cele spuse mai sus.

****

“Pamantul era la inceput intins ca o farfurie si cum Dracu fusese prea grabit sa scape de Dumnezeu si-l rostogolise prea mult in noaptea aceea, Pamantul crescuse atat de mult, incat dadea afara peste marginile apei si ale cerului. Asta il puse pe Dumnezeu pe ganduri si nici el nu mai stia ce sa faca, sa incapa tot pamantul in marginile cerului…Atunci isi aduse aminte de arici, care, in timpurile acelea, avea faima de filosof si de om sfatos, poate pentru ca mergea tot garbovit si morocanos. Dumnezeu trimise pe albina sa-l intrebe ce sfat ii da. Albina il gasi tocmai dupa pranzul cel mare, facandu-si culcus sa se odihneasca. Cum auzi despre ce e vorba, se supara foarte ca i-a stricat bunatate de somn: “Ce trimite Dumnezeu la mine, ca doar el e mai destept decat toata lumea”… si nu vru sa-i spuie. Albina, sireata, se prefacu ca pleaca si se ascunse dupa usa. Ariciul, crezand-o plecata si cuibarindu-se pentru odihna, incepu sa bombaneasca necajit:” Auzi la Dumnezeu, sa trimeata la mine, dupa atata lucru. D-apoi nu-l impinge si pe el mintea sa stranga in chingi putin pamantul si sa faca dealuri, munti si vai?” Albina, cum auzi, o tuli la fuga si, pe nerasuflate, ii spuse lui Dumnezeu ce afla de la arici. Atunci, Dumnezeu se apuca si stranse pamantul, asa cum ai strange botind o bucata de stofa in pumni, ca sa incapa intre marginile cerului. Imediat se impestrita tot pamantul de dealuri, munti si vai, dupa cum s-a intamplat sa se boteasca si pamantul…”
(Marcel Olinescu, Mitologie romaneasca, 2001, Ed. Saeculum)

Ce ziceti?  Va trimit spre o alta varianta(absolut geniala) a legendei in care, sfatosul arici isi desfasoara abilitatile…O puteti citi  aici.

Si, ca tacimul sa fie complet, citeva versuri din creatia populara il descriu pe cel care, in ciuda aspectului absolut comun are o mare insemnatate in mitologia populara romaneasca.

„Arici
Pogonici,
Du-te la moarã
Si te-nsoarã,
Si ia fata
Lui Cicoarã
Cu cercei
De ghiocei,
Cu salbã
De nouã lei,
Si ia zestre
Nouã teste
Si-un ogar
Dupã car.”


Reclame

2 păreri la “Mitologie si legenda cu un arici

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s