Poveste din trecut


Motto: 

” Razboaiele au fost motivate de profituri, nu de principii.” – Norman Bethune (medic canadian nascut la sfirsit de secol XIX, unul dintre pionierii chirurgiei toracice, inventatorul unor instrumente medicale care se folosesc si azi)

   Era anul 1939.
Trei medici romani, trup si suflet dedicati meseriei din care au facut un crez au plecat in China. O China inca macinata de un razboi poate prea lung. O China macinata de saracie, foamete si boli grave.
Sotii Clejan (Ghizela si Bucur), precum si David Iancu, au făcut parte din echipa medicala internationala ce si-a desfasurat activitatea  in provinciile chineze Guangdong ,Yunnan, Guanxi si  Hunan, ajutind la tratarea militarilor chinezi(si nu numai) raniti în război. Ulterior, cei trei au fost transferati in provincia Chongquing. Aici au pus bazele unui  spital de campanie, ajutati fiind de soldati si de localnici. Prajinile de bambus au devenit astfel paturi iar paiele de orez umplutura pentru saltele. Spitalul a fost echipat cu materiale sanitare aduse de ei. 

Cu eforturi imense si sacrificii pe masura dar si cu mari lipsuri, in conditii de igiena de neimaginat, medicii romani au practicat chirurgia de inalta clasa folosind, de cele mai multe ori, materiale empirice. In plus, au reusit sa tina sub control o serie de epidemii larg raspindite in rindul soldatilor si a populatiei. De asemenea si-au adus contributia si la eradicarea unor boli frecvente si lucrul acesta a fost facut sacrificindu-si propria viata(doctorul Clejan s-a imbolnavit  de doua ori de febra recurenta iar sotia acestuia, mai putin norocoasa, molipsindu-se de aceeasi boala, in Provincia Yunnan, dupa un debut al unei cardiopatii severe, se stinge din viata la doar 39 de ani). 

Doctorul Iancu nu e nici el scutit de efectele „renumitului” tifos insa, cu ajutorul unui coleg din Germania si a ingrijirilor unei asistente chineze, reuseste sa supravietuiasca. In 1945, va pleca in Myanmar. 
Doctorul Clejan (Iacob Kranzdorf) revine in Romania, in 1948.
Data de 26 decembrie 2008 e o zi de referinta pentru municipalitatea din Shanghai. Urna cu cenusa funerara a doctorului Clejan a fost ingropată la cimitirul Song Qingling.
Tot in decembrie, de aceasta data e vorba de anul 2009 si tot la Shanghai, au fost publicate pentru prima data, albumul “Bucur Clejan şi China – un Norman Bethune din Romania” si memoriile doamnei Ke Jingpu, sotia chinezoiaica a doctorului Clejan. Memoriile au iesit de sub tipar si publicate sub titlul “Zilele alaturi de omul iubit”.
E povestea a trei oameni simpli, romani, care au inteles ca meseria si viata lor au avut un singur scop : ajutorarea celor in suferinta, indiferent de rasa, religie sau apartenenta politica. 
Citind si recitind povestea lor, o singura concluzie am a trage: daca din prezent, prea putine povesti reusesc sa transmita un mesaj de umanitate, atunci e timpul si cazul sa lasam trecutul sa ne invete propriile-i  lectii. E timpul si cazul sa invatam de la altii cum sa ne cinstim numele natiei, respectind amintirile si oamenii care au avut un cuvint de spus in istoria atit de zbuciumata a universalitatii careia, (intimplator) ii apartinem.

Surse:
Editura Vitruviu , David Iancu – „Nouă ani medic pe front 1937-1945  Spania-China“ 
Revista Balcanii
Radio China International, redactia romana

 

3 păreri la “Poveste din trecut

    • Nici eu n-am avut habar de toate lucrurile astea si m-a frapat dar si fascinat, in acelasi timp, povestea celor trei.
      In legatura cu pesterile, nu-i nici un bai. Daca-i prea lung, mai ajusteaza-l. Cum crezi tu.

      Apreciază

  1. Pingback: Poveste despre un om si-un ciine | lt.mala

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s