Masa pe pamint

Mi-am amintit de bunica (moata Apusenilor) si de-a ei masa pe pamint. Si, intotdeauna, totul era legat de Cartofii saracului, un fel de mincare care nu lipsea atunci cind postul premergator unei sarbatori religioase era in derulare si, cind munca cimpului nu permitea mersul acasa pentru a-ti satisface una dintre nevoile primordiale si primare. 

Atunci, acolo si numai in acele zile si momente, masa se servea pe pamint, cu totii asezati imprejurul unui stergar orbitor de alb, cu o atmosfera aproape ritualica punctata de gesturile aproape sacre ale bunicii care incepea cu o cruce larga si cu Tatal Nostru si sfirsea cu o rugaciune de multumire, cu ‘cartofii saracului’ (sau ‘cartofii saracuti’) mincati dintr-un blid de lut, intr-o liniste deplina, vrind parca sa multumeasca Divinitatii pentru ceea ce avem si vom avea si respectind pina la piosenie importanta hranei in viata noastra. 
Si, dupa ce stringea blidele si ulcelele, bunica rupea o crenguta dintr-un brad tinar, crenguta pe care-o aseza, in drumul de intoarcere spre casa, la o raspintie de drumuri, pe bratul unei troite.
La intrebarea „de ce o face” mi-a raspuns simplu…„e pentru sufletul celor necopti si dusi” .
Mult mai tirziu am aflat ca, „cei necopti si dusi „ erau doi dintre copiii ei, aka unchii mei, Ion si Nichifor, gemeni, amindoi morti de poliomielita.
O credinta intr-un ritual de sacralizare, ritual care, inca e practicat in satele Apusenilor, ritual in care,  ‘Cartofii saracului’ aveau pentru bunica rolul unui medium sau, mai bine zis, a unui purificator mediator intre fortele divine si umilul mirean care li se inchina.

Daca sunteti curiosi cum se prepara mincarea asta, accesati  Oala lumii.

2 păreri la “Masa pe pamint

  1. Pingback: Pilulele din masina (ziua nr.2) « lt.mala

  2. Pingback: Tarta cu filozofeli, palme si Lady Gaga | lt.mala

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s