4 ani, 4 luni si 18 zile

Nu e nici titlul unui film regizat de Cristi Mungiu, nu e nici un scenariu SF (desi, pentru unii, cu siguranta ca e asa). E doar titlul unui material pe care am ales sa-l numesc in felul asta, si-am facut asta numai si numai din respect fata de istoria neamului careia-i subscriu cu venerare dar si fata de oamenii care au scris-o, mai mult sau mai putin pe cimpul de lupta, mai mult sau mai putin la masa verde, mai mult sau mai putin implicati in erele de timp in care au construit-o. 

Totul a pornit de la un email redirectionat si primit de la Maestru (v-am vorbit despre domnia sa intr-un material precedent), email in care, unchiul dumisale binevoia sa aduca la cunostinta ‘receptorilor’ de informatii online un material incarcat de semnificatii istorice si cu implicatii nationale mai mult decit vadite.
Unchiu’ (asa il voi numi si eu), fost colonel de aviatie in armata anilor 60 la Gyarmata, fost pilot de MIG 18, profesor universitar, avocat, alpinist de vaza al judetului Arges (punind de altfel umarul la reinfiintarea Clubului Salvamont din zona), gasi de cuviinta sa trimita nepotului un material mai mult decit surprinzator, atit ca idee reportericeasca dar, mai mult decit binevenit ca document istoric. Cel putin eu asa l-am perceput pentru ca ideile au inceput instantaneu sa-mi biziie conexele neuronale. 
Era vorba despre celebra Insula a Serpilor si nu mai putin celebrele tratative dintre delegatiile ucrainiana si romana, in timpul procesului de la Haga, proces deschis de partea romana in vederea recuperarii teritoriului romanesc pierdut in conditii destul de facile in anul 1997.
Reportajul intitulat simplu „Patriotul” si realizat de catre cei de la TVR Cultural, cu meritul extraordinar al Irinei Szasz in postura de creier care l-a gindit, este fenomenal, ca realizare tehnica, avind in acelasi timp si-o valoare documentara de netagaduit, reusind sa scoata la lumina mai putin stiutele amanunte ale unei bucati de istorie care s-a scris in 4 ani, 4 luni si 18 zile. Istoria prezenta a unei „tari in ape” zicea Irina Szasz, care aduce pe ecran eroii de la Haga facindu-i sa povesteasca si sa-si repovesteasca ‘trecutul’ unui prezent cu mare insemnatate pentru un viitor sigur a unei bucati de 10.000 kmp de ape si de pamint continental romanesc. O bucata de pamint mai mare decit oricare judet al Romaniei, care ar putea sustine independenta energetica de gaze naturale a Romaniei pentru o perioada de 6 sau 7 ani. „E putin oare?” se intreba retoric contraamiralul Laurian. 
Cred ca momentul, desi putin cunoscut in lumea larga, are importanta unui liant intre bucati de istorie rasfirate pe decenii . Si, e asa cum prea bine mai zicea cineva „…cea mai mare realizare dupa 1918, fiind cel mai mare cistig teritorial dupa Marea Unire.” 
Eroii din fata, putini la numar (poate cu mult mai multi sunt in spatele echipei de negociere) sunt aceia care au facut ca, la Curtea Inalta de Justitie de la Haga sa se ia, cu unanimitate de voturi, decizia cu numarul 100: contraamiral(r) Eugen Laurian(negociator),  lt.comandor (r) Octavian Buzatu (in urma procesului de la Haga fiind considerat unul dintre primii cinci cartografi ai lumii), Liviu Dumitru (dep. afaceri judiciare M.A.E). Si sunt doar o parte din echipa condusa de ‘prea’ tinarul Bogdan Aurescu(agent al Romaniei la Curtea Inalta de Justitie de la Haga, primul jurist roman care devine agent in fata unei instante internationale, cu o activitate diplomatica impresionanta, doctor in stiinte juridice, secretar de stat al M.A.E si lista continua).
Daca, tineretea sefului delegatiei a adus acel CEVA din nebunia vizionarului dar si a temerarului  febrei aurului totul dublat de un profesionalism exacerbat si absolut necesar, atunci, pregatirea profesionala desavirsita si experienta celorlalti au avut un cuvint greu de spus. O echipa care-a dat o dimensiune simbolica cauzei, un proces pe masura oamenilor care l-au privit ca pe-o datorie fata de tara in primul rind dar si fata de ei insisi . La urma, un rezultat media marca TVR Cultural care povesteste o poveste reala cu dimensiuni de mit, in termenii atit de rar intilniti azi, ai onoarei, datoriei, simplitatii si-a modestiei.
Cum as putea sa inchei materialul altfel decit punind aici, la loc de cinste, dialogul de final dintre Irina Szasz si negociatorului delegatiei romane care, cu emotie vizibila si transmisa dincolo de ecran, cu ochii in lacrimi dar si cu o modestie demna de spiritele mari, a declarat:
„Succsesul de la Haga intrece pe departe orice realizare pentru care m-am pregatit in cariera mea militara[…] si impartasesc cu familia acest succes si le arat ca … asta a reusit sa faca tatal vostru pentru tara. Voi, sunt convins, veti face mai mult.”
Replica Irinei Szasz vine, de undeva, din neant, pentru a merge, tot undeva, in neant:
” Aveti ochii-n lacrimi. Credeti ca mai plinge cineva pentru Romania ? „
………………………
Surse:
Unchiu’ aka colonel(r) Ion Bulacu
Maestru’ (imi rezerv dreptul a-i pastra anonimatul, la cererea expresa a Domniei Sale)

2 păreri la “4 ani, 4 luni si 18 zile

  1. Pingback: Matematica de părătar (aritmetica pe bani) « lt.mala

  2. Pingback: Fratia din tara lu’ papura voda | lt.mala

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s