76 de simburi de roscove

Mineral nativ si piatra pretioasa. Una din formele de existenta ale carbonului pur. Poate atinge duritatea maxima (10) pe scara Mohs. Poate fi slefuit numai cu pulbere din aceeasi familie. Incolor in stare pura, cu un clivaj perfect (111) si punct de topire la 3550 C are un spectru asemanator curcubeului.

Numele ii vine din greaca, adamas ( αδάμας ), care inseamna „de neinvins”, „indestructibil”.

In India se numea irra, iar in sanscrita i se spunea vajira( tot ceea ce era dur). Arabii ii spuneau al-mass ( „cel mai dur”) iar slavii almaz.
Cea dintii descoperire – 800 i.Hr. Cea mai veche marturie scrisa este Anguttara Nikaya , o insemnare budista (un fel de cod al impozitelor asupra pietrelor pretioase).
Alexandru Macedon il aduce prima data din India, in Europa..
Anul 1074 – s-a creat coroana reginei Ungariei, fiind socotita una din primele exemple de bijuterie.
Si, de aici legenda incepe. Fie ca a fost prada de razboi sau tribut, daruita de catre regi sau printi supusilor sau egalilor lor, martora a unor cruciale evenimente istorice a fost poate, singura piatra pretioasa care a stirnit imaginatia majoritatii. Piatra a divinitatii adusa pe pamint de Syamantaka (Zeul Soarelui) si daruita lui Krishna, des pomenita in texte vechi sanscrite, semn al puterii si bogatiei dar si simbol al iubirii, a reusit, intr-o perioada lunga de timp, sa transforme vietile multora. Multi s-au vindut, cum, multi au fost vinduti pentru a o avea. Dincolo de perfectiunea pietrei e, de cele mai multe ori, o istorie nefasta. Averi pierdute, boli nemiloase, blesteme si povesti spuse in taina. Cintata si incantata in muzica si vers, adulata de cei care au avut curajul s-o poarte, celebra si celebrata tocmai datorita originii si istoriei propriei existente, a fost furata si vinduta. Licitata la sume fabuloase, a reusit sa deschida inimi si baieri ale pungii cum rar se intimpla. 
Dincolo de tot si toate astea, ramine singura piatra pretioasa care face ca timpul sa se opreasca in loc.
…………….
Cullinan, Excelsior, Star of Sierra Leone, Incomparable, Großmogul, Presedintele Vargas, Jonker, Orloff, Koh-i-Noor, Florentiner, Regent sau Pitt, Diamantul Hope, Shah, Sancy, Dresden Diamant…sunt doar numele unor diamante celebre care au facut si scris istorie pe piata pietrelor pretioase. Si nu numai.
Pe 13 noiembrie la Geneva, casa de licitatii Christie’s scoate la vinzare celebrul Golconda, Arhiducele Joseph de 76 de carate (o raritate pe piata licitatiilor de pietre pretioase), a carui structura interna atinge perfectiunea. 
Echivalentul a 76 de simburi de roscove…a fost evaluat la peste 15 mil de $.
………………
Amintiri din blog:  Dialoguri de seara

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s