Fotografia de razboi

In ciuda titlului destul de anost sau de banal, dincolo de cuvinte stau de fapt alte ginduri, idei, dorinte. Nu e vorba de ‘planeta cinema’ sau de productia de film autohtona sau internationala ci de cu totul altceva. Mult mai de suflet. E vorba de fotografii si filme realizate de necunoscuti care, in conditii de razboi, au imortalizat pe celuloid clipe de viata .
Idee mare, valoroasa si vizionara(as zice eu) a celor care s-au gindit sa infiinteze Serviciul Foto- Cinematografic al Armatei Române (SFCAR) chiar daca la baza a fost ideea propagandistica de-a imprastia si intari in rindul soldatilor(si nu numai) cultul eroilor si-al luptei pentru pamintul sfint al tarii.
La 15 noiembrie 1916, cu citeva zile inainte de ocuparea capitalei de catre trupele germane ale generalului Falkenhayn, a luat nastere la Iasi Serviciul Foto-Cinematografic al Armatei, sprijinul Frantei in acest demers fiind esential. Materialul filmat de catre operatorii SFCAR a fost utilizat apoi in materialele propagandistice rulate in cinematografele militare sau ambulante ca, mai apoi, via Franta, sa ajunga in Statele Unite. Astfel, contributia Armatei Romane la victoria puterilor Antantei a fost cunoscuta in intreaga lume.
Insa, ideea se pare ca se cuibarise, cu mult inainte, in mintea celor care diriguiau armata. Astfel, in „Monitorul Oastei” din 1864 aparea urmatoarea Publicaţie semnata de ministrul de razboi de atunci, generalul Alexandru Iacovache:
„Având în vedere folosul ce trage ţara şi armata din răspândirea instrucţiei în oaste; având în vedere cât de nimerit este de a se pune în mâna soldatului cărţi de citit care, aducându-i aminte glorioase suvenire şi nobile exemple, să fie în acelaşi timp în raport cu gusturile şi poziţia sa; având în vedere lipsa ce are oastea de o istorie militară a României; având în vedere crearea şcolilor prin regimente, am hotărât un concurs pentru adoptarea a două opere destinate şcolilor regimentare ale corpurilor. Întâia lucrare va cuprinde  o adunătură de faptele cele mai însemnate de bravură, de generozitate, umanitate, patriotism, dezinteresare şi eroism prin care ostaşii români s-au deosebit în toate epocile istoriei noastre. Autorii trebuie să se silească a căuta tot ce poate inspira soldaţilor sentimentele cele mai nobile. Nu trebuie să piardă din vedere că (sic!) cartea ce vor face este destinată pentru soldaţi, din care cea mai mare parte are prea puţină instrucţie şi mulţi deloc.[…]”
Trei decenii mai tirziu, prin Referatul nr. 6660 din 4 iunie 1918,  seful Secţiei a II-a din M.St.M., colonelul Constantin  Stefanescu-Amza, ulterior ministru de razboi in guvernul Iorga (1931-1932) si presedinte al Societatii de Radiodifuziune(1936-1940),  raporta ca in arhiva Biroul 3 Istoric dar si a Serviciului Fotografic al M.C.G. se gasesc ,,albume de fotografii din război, catalogate, filme pozitive de cinematograf cu scene de război, în ambalajul lor special, clişee şi filme negative, material prim şi aparate”. Si, pentru ca, de cele mai multe ori, o idee genereaza o alta, s-a hotarit ca din inchirierea filmelor sau reproducerea lor cit si a cliseelor fotografice si numai cu aprobarea M.St.M., sumele astfel obtinute sa fie varsate in fondul orfanilor de razboi dar, sa fie folosite si pentru procurarea materialelor necesare Biroului Istoric. Si astfel, de la idee la fapta n-a mai fost decit un pas.

Tot materialul aci de fata a pornit de la o fotografie gasita in lumea virtuala.

 

soldat in Primul Razboi Mondial

 

De la fotografie la cautare a urmat acelasi pas. De la cautare la slova a fost mult material citit, ore de film vizionate si, concluzia care a fost trasa pe baza celor descrise mai sus s-a materializat in forma unei scriituri facuta cu sufletul.

Asa cum Maestro spunea… un omagiu sa aducem celor care au avut ideea de-a imortaliza pe pelicula bucati din istoria noastra, celor care au adunat si arhivat zeci de mii de materiale audio-video, acelora care au fost, asa cum M.S.M  spunea in 1943 „…operatorii cinema de luat vederi […] cronicarii în imagini animate ai câmpului de lupta. Constienti de marea raspundere ce li se incumba, operatorii trebuie sa fie oricând în situatia de a fixa pe celuloid imaginea ce se desfasoara în fata ochilor, cunoscând ca efortul lor nu va fi elogiat numai de contemporani, ci va constitui pentru viitor materialul documentar al reconstituirii propriei noastre istorii.“ si sa ne scoatem palaria, la propriu si la figurat, in fata eroilor principali daruiti eternitatii prin imagini si prin extraordinarele lor faptele de eroism. Mai ales lor sa le multumim pentru ceea ce avem noi azi. Sa multumim acelui taran roman care, in opinci si aproape analfabet a stiut pentru ce merge in fata glontului. 

 

operator

Se cuvine sa-i amintim pe cei care au fost acolo, pe teren, cu aparatul de fotografiat sau de filmat in mina…comandant: sublocotenent Ion Oliva si operatori: caporal Tudor Posmantir, soldat Constantin Ivanovici, caporal Gheorghe Ionescu si soldat Eftimie Vasilescu. Si pe baza muncii lor, de-a lungul anilor, alti profesionisti au dat forma finala documentelor care aveau sa ia calea lumii aducind Romaniei recunoasterea binemeritata: Ioan Ostrovschi, Nicolae Otrocol, Ioan Tanasa, Trofin Gubrei, Dumitru Seceleanu, Vasile Oglinda, Augustin Mosoia, Ioan Cucereanu, Gheorghe Ilut, Zimcuta Spinescu, Tiberiu Enescu, Traian Saiciuc etc. Si pe citi altii, oare, ar mai trebui sa-i nominalizam ?
Pentru ca, in final, totul sa prinda substanta si sa vedeti de ce tot acest material de aduceri aminte si multumiri, va invit sa vizitati o extraordinara arhiva foto a  
Ministry of Culture, FranceDaca macar pentru un minut va puteti rupe de cotidian ca sa meditati la o lume mai buna si sa plecati capetele a recunostinta si multumire in fata amintirii celor care nu mai sunt atunci rolul slovei aci de fata si-a atins scopul. Si tot aici vreau sa multumesc celor care inca mai sunt printre noi desi au fost parte combatanta a unui alt mare razboi, la fel de nedrept si de greu.

veterani de razboi din Brad, jud. Hunedoara

Surse: Ghidul arhivelor militare romane, Mitraliorii zeului film, Historia.ro, Cinemagia, pagina de Facebook a  Studioului Cinematografic al Armatei

 

3 păreri la “Fotografia de razboi

  1. Pingback: Sub armura argintie | Iubesc Viaţa

  2. Pingback: Putere | lt.mala

  3. Pingback: Amilcar | lt.mala

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s