Dracon (Miercurea fara cuvinte -2)

dracon(lupul dragon)

… realizat de sculptorul Grama Ioan Vasile si amplasat in Brad, jud. Hunedoara

*

Material realizat pentru provocarea foto ,,Miercurea fara cuvinte”,  provocare lansata de Carmen.

*

62 de păreri la “Dracon (Miercurea fara cuvinte -2)

    • The Dracon is a kind of war flag. Being a Dacian flag, combines a dragon’s tail with a wolf’s head. This standard was supposed to scare the enemy when rapidly floating in the air. Thanks for your visit!

      Apreciază

  1. E bun si jocul la ceva.Stiam de dragon,dracon nu eram sigura ca e acelasi lucru.A trebuit sa ma documentez si m-am lamurit.Mie imi plac toate pozele,pentru ca vad prin ele o legatura cu posesorii lor.Toate bune!

    Apreciază

    • Uit mereu sa bifez casuta aceea care e sub ‘cearsaful’ pe care se creeaza/editeaza materialul, la prima mina! Pe de alta parte, pe cel de sus din bara neagra nu stiu cum sa-l scot. Cred ca e presetat sa-si faca veacul pe-acolo! 😀

      Apreciază

    • Probabil ca, la inceputurile inceputurilor, numele ii vine din persana, azidahak=dragonul dac. Romanii l-au preluat, introducindu-l in ale lor jocuri militare ca sa-l faca dupa aceea parte a echipamentului lor de lupta. Ei au fost cei care l-au numit draco(dracon) iar purtatorul era draconarius. In timp insa, ii va fi modificat capul adoptindu-i-se forma reptiliana persana si isi va pierde insemnatatea militara raminind doar cu cea religioasa. Caci mare poveste s-a scris si se va scrie in jurul acestui dracon si-a lui magister draconum..

      Apreciază

      • Imi dai voie sa nu cred in aceasta interpretare?
        Mergand in alt registru semnalez un lucru foarte important-pe acest drapel dacic,subliniez dacic,existau mai multe fasii de piele si textile,cele ce dadeau sunetul ce imita strigatul de lup.Ei bine aceste fasii erau colorate in rosu/galben/albastru.
        Din studiile mele in zona europeana nu exista cuvantul -dragon- sau derivatii de aici.

        Apreciază

      • Pai, Mariane, draconul a fost la inceputul inceputului un steag al sarmatilor, alanilor, partilor, coptilor si persilor. Oameni ai stepelor. Destule dovezi exista in sensul asta. Acum, in ceea ce priveste semantica lui „dracon”, las deschisa discutia. Daca ai si alte informatii te rog asterne-le aci….Stiu ca o vei face pentru ca ai aceeasi curiozitate pe care o am si eu 🙂

        Apreciază

  2. Un simbol deosebit!Păcat că celor de azi nu le spune prea multe şi nici nu-i mai interesează. Au învăţat să trăiască fără să mai aibă nevoie de trecut, de „lecţiile” acestuia, de legătura cu „rădăcinile”. Şi e păcat că s-a ajuns la aşa ceva…
    Mi-a plăcut explicaţia din ultimul comentariu. Dacii noştri erau fascinanţi!
    Numai bine! 🙂

    Apreciază

  3. Pingback: Back to school, back to life (MFC-3) | lt.mala

  4. Pingback: Seminte de lume (Miercurea fara cuvinte – 3) | lt.mala

  5. Ma numesc Grama Ioan Vasile , sunt autorul acestei lucrari ,ma bucur de faptul ca v-a placut monumentul realizat de mine,imi pare rau ca pana astazi nu ati reusit sau poate nici nu v-a interesat cine a conceput si realizat aceasta lucrare, care de altfel este semnata !
    Cu deosebita stima sculptor. Grama Ioan

    Apreciat de 1 persoană

Ai ceva de spus ?