Dincolo

crulic

Dincolo de limitele mintii e lumea reala, poate mai reala decit ne putem inchipui, o realitate pe care o vedem asa cum o vrem noi. Ca sa vezi lumea asta asa cum e ea, trebuie sa faci un pas, mare si desantat, calcind printre gropile sapate in caldarim.

Si intrebarile vin de la sine: ce e dincolo? Dar, dincolo ce e? De dincolo de ce? Intrebari firesti, pina la un punct, as zice  pentru ca, sensul lor sta, de cele mai multe ori, in origini. Dar si dincolo de atemporalitate. Acolo, se intilnesc mereu incertitudinile cu stiutul, vrutul cu nevrutul…si cite si mai cite altele?

Crulic-Drumul spre dincolo, vine de dincolo de stiut si aduce in fata celor de dincoace care vor sa vada un film bine facut, nimic altceva decit un documentar care spune povestea reala a unui roman de 33 de ani, mort in plina greva a foamei, intr-o Polonie moderna a unui secol XXI.
Arestat pentru un asa-zis furt al unui portofel, tinut in inchisoare in ciuda probelor ulterioare care aratau ca, la data jafului, el era de fapt in Italia, Crulic a fost pina la urma abandonat de toata lumea.
Cu un Vlad Ivanov de zile mari si interpretind un Crulic desavirsit dar si savuros in ciuda tragismului situatiei, Drumul spre dincolo vine sa povesteasca despre un sens al nemuririi si despre o valoare a omului data de puterea mintii lui, de gindirea lui, de capacitatea lui de iubire si empatie pe care-o poate dezvolta la un moment dat. Astfel ca, povestea se intregeste amarnic de amar cu preatirzia si iluzoria demisie a ministrului de externe de atunci, Adrian Cioroianu si cu inca judecata a trei medici responsabili de moartea romanului.

Ideea excelenta a Ancai Damian de-a da filmului tonul si patina unei animatii vechi de cind lumea se lipeste fenomenal pe animatia povestii in sine. Cu o echilibristica ce te trimite direct de la ris la plins, uiti, de multe ori ca esti spectatorul unei vieti condamnate la nepasare si uitare chiar de catre viata insasi si rizi gindindu-te la desenele ce se perinda prin fata ochilor tai. Si abia apoi iti amintesti de Crulic si intelegi ca ti se poate intimpla si tie, ca poti trai si tu experienta unui dincolo in care adevarul sa fie un termen atit de relativ, ca ti se poate revela chiar si tie, un simplu muritor de rind, o alta experienta a vietii, a lumii, imbogatita cu noi si mereu alte dimensiuni… si nu intotdeauna dintre cele mai fericite!

*

 

*

Update:

„Crulic – Drumul spre dincolo” a primit o menţiune specială din partea International Federation of Film Societies, la Festivalul de la Locarno. Pelicula a mai primit Amnesty Award la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, menţiunea specială a juriului Festivalului de la Varşovia, menţiunea acordată de juriul ecumenic, în Polonia, ţara în care s-a petrecut drama relatată. La Istanbul i-a fost acordat premiul special al juriului, iar la Cottbus (Germania) – menţiunea specială a juriului internaţional. Palmaresul peliculei include trofeul Silver Eye, la Jihlava (Cehia), şi premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Festivalul Astra de la Sibiu, dar şi marele premiu al Festivalului Internaţional de la Annecy.

(de la Le Monde citire plus o scurta cronica de arta cinematografica vis-a-vis de stilul de filmare al Ancai Damian)

11 păreri la “Dincolo

  • 😀 desi se spune ca lumea din afara e construita de lumea dinauntru totusi, parca „prea frumoasa” ar fi viata fara o gropita, ceva, in care sa ne mai impiedicam din cind in cind!
   Dincolo de gluma, chiar cred ca viata nu inseamna doar Raiul e pe pamint!

   Apreciază

 1. Întradevăr, ideea Ancăi Damian, ”de-a da filmului tonul si patina unei animatii vechi de cind lumea” face să prindă un alt fel de contur toată drama, toată această lecție de viață…Mulțumesc pentru recomandare. O săptămână reușită îți doresc, dragă Mala!

  Apreciază

  • O lectie de viata pe care-o putem invata pe pielea altora, din pacate pentru Crulic. Pentru mine mai inseamna si o mare necunoscuta care mi-a deschis calea spre o lume a unui gen de arta in care neobisnuitul in exprimare devine un obisnuit absolut fabulos.
   Cu drag am recomandat filmul, Mirela, pentru ca merita cu prisosinta.
   O saptamina excelenta si voua! 🙂

   Apreciază

 2. Pingback: Când luni miroase a Club parfumat și a vacanță « Mirela Pete. Blog

 3. doar fiindcă Crulic drumul spre dincolo este primul lungmetraj de animație românesc de după 1989 și lumea ar trebui de curiozitate să vadă un astfel de film. dar mai mult decât atât, după cum ar fi trebuit să ne arate importanța pe care filmul o primește în festivaluri internaționale, filmul este chiar foarte stăpân pe povestea sa și pe alegerile stilistice diferite. ceea ce iese este o critică fără drept de abel împotriva birocrației, dar și un film personal despre drama unui român. obligatoriu de văzut.

  Apreciază

 4. Pingback: Doar Led Zeppelin, azi « Mirela Pete. Blog

 5. Pingback: Celebritate în Club « Mirela Pete. Blog

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s