Pandele, Gica si matusa Marioara

-Bai Mala, vezi ca o sa te caute Pandele!
Brusc, o luminita de alarma imi stirni instinctele. Cind ma suna varu-meu ca sa-mi spuna ca progenitura clanului ma cauta, mereu se lasa cu ceva aiurea.
-Si ce vrea?
-Habar n-am. O sa vezi tu. E si Gica cu el. Plus de asta, Pandele e iar in perioada albastra.
-Brrrrr…deja incep sa-mi pun intrebari necugetate. Ce draci au mai facut?
-Hai ca te las vara-mea, te tuc si ne mai auzim … il auzii pe varu-meu chicotind si-atunci avusei vaga impresie ca el stia mult mai mult decit lasa sa se inteleaga.
Pusei receptorul in furca. N-avea nici un rost sa-mi pun neuronul la munca pentru ca, intotdeauna Pandele si cu Gica ma surprindeau cu ale lor nebunii. M-am ridicat cu greu din scaun incercind sa uit de durerea de spate care incepuse iar sa ma siciie si mi-am mai turnat o cafea. A cita oare? Habar n-aveam. Ma astepta o zi lunga(si zaluda!) de scriptologii medicale, birocratii fara cap-coada care nu intrau in atributiile mele asa ca, ma resemnai si deschisei computerul si baza de date medicale. In momentul acela tiriitul telefonului sparse linistea din jur.
-Aloooo…tuna in urechea mea glasul portarului institutiei….Va cauta Pandele.
-Mersi, trimite-l incoace!
Ma uitai pe fereastra cabinetului si-i vazui pe cei doi prieteni in fata pavilionului. Si discutia aprinsa pe care-o aveau ma facu sa ma gindesc la multele prin care trecusem cu ei, cu nepotu’ atit de drag sufletului meu(dar atit de nonconformist in tot si toate) si cu al lui original prieten. Un zimbet larg imi destinse fata la amintirea traznailor lor astfel ca, in momentul in care un ciocanit se auzi in usa eu aproape rideam.
Andreea viri capul prin intredeschiderea usii si pe un ton sugubat imi zise:
-Pandele te cauta. E si Gica cu el.
-Ti-au spus ceva?
-O sa afli…si se retrase si ea afisind un zimbet care promitea multe.
Ce mama saraciei o fi ?
Usa se trinti de perete. Doi malaci ocupara cadrul usii si acolo intepenira.
-Aveti impresia ca sunteti icoane? Indrazniti de intrati…le aruncai peste umar incercind sa-mi ascund risul care ma pocni instantaneu.
Se precipitara tinerii care sa intre primul si-l vazui pe Pandele privind in urma Andreei. Gica intra si se aseza intr-un fotoliu. Nepotu’ trimise bezele catre fatuca care-si fitiia frumusetea prin fata lui apoi isi trinti cei 1,80 si suta de kilograme in celalalt fotoliu. Isi puse picioarele pe masuta din fata lui apoi ma privi lung.
-Fato, n-ai dormit azi-noapte? Arati ca dracu’!
-Treci peste asta si zi ce vrei. Si tu Gica …
Mi-am aprins o tigara.
-Cind te lasi de fumat?
-Tu ai impresia ca sunt la dispozitia ta toata ziua?
-Mi-esti matusa plus ca mi-ai si taiat buricu’ atunci cind Magda m-a nascut deci, intr-o oarecare masura esti si la dispozitia mea. Apropo, stii ca l-am vazut pe idiotu’ tau de ex husband?
-Chiar crezi ca ma intereseaza? Nu ar trebui sa intre in sfera ta de preocupari viata mea privata.
-Te inseli surioara… Sau, poate ca te-ar interesa daca ti-as spune ca l-am vazut intre cracii uneia sleampata si urita pe care n-as vrea-o nici de servitoare pe linga mine?!
-Pandele!
-Inca doare, ha ? Oricum, fomeia e aceeasi cu care ti-a pus enspe mii de coarne cit ati fost casatoriti.
-Baiete, nu doare dar chiar nu e necesara toata polologhia asta.
-Normal ca e, poate in felul asta n-o sa-ti vina ideea mareata sa bocesti ca timpita!
-Bai, esti idiot de-a binelea daca crezi ca o sa pling dupa un creier fara vreun neuron viabil!
-Hahaha, dream on sis’…Da’ o cafea nu dai si tu ca aveti destula la protocol?!
-Spune-i Andreei sa va faca una si dati-i drumu’ cu povestea.
Pandele se executa. Gica ne privea mirat desi stia foarte bine cam care era cursul discutiilor noastre familiale.
-Mala, serios acum, daca te ajuta cu ceva ce-ti spun atunci sa stii ca din si cu bune intentii o fac. Barbata-tu’ chiar a fost si este unu fara gram de scrupule. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca mariajul a fost pentru el ca facultatea la distanta. Macar daca s-ar fi prins ceva bun de el! Pffff, sa nu mint ca m-ar trazni barbosu’ de sus…cu ceva tot s-a ales: o casa, o masina si-un statut social.
-S-a incheiat totul tinere, ai uitat?
-Nu, n-am uitat da’ stiu ca tu inca esti in deriva.
-Denumeste in termenii tai ‘deriva’.
-N-ai un DEX la indemina? Gasesti acolo definitia. Si, pentru ca totul sa fie complet sau rotund cum iti place tie sa spui, tipu’ ca sa aiba o anume femeie a si oferit sume de bani, a facut propuneri libidinoase pina si colegelor tale, detalii si amanunte nu cred ca ai vrea sa stii, aaaaa, ca sa nu mai pomenesc de tufisurile padurii din zona unde s-a dus cu sleampata! Zau ca, pe moment mi-a venit sa-i dau bani de-o camera la hotel! Vrei sa stii si cit a platit pentru a-ti fi ascultat telefonul? Nu cred pentru ca mi-ai spune ca intru deja in patologia pe care cu onoare si sirg o tratezi.
Il priveam lung pe Pandele nestiind ce vrea de fapt. El imi masura fiecare reactie prin fanta ochilor intredeschisi si-n gestul lui l-am recunoscut pe unchiul meu, bunicul baiatului. Un batrinel sugubat cu o minte diabolic de aspra in ciuda virstei venerabile si cu-o ascutime a spiritului de invidiat. Gica, auzind discutia noastra isi virise capul intre umeri privindu-si virful adidasilor.
-Pandele, casnicia mea s-a incheiat, ti-o mai spun o data si pentru ultima oara. Nu ma intereseaza detaliile picante ale relatiilor fostului meu sot.
-Gresit abordata problema. Iti era sot atunci cind facea asta. Numai ca tu n-ai fost nevasta-sa decit pe hirtie. Hai sa-ti mai zic ceva. Eram odata la o cafea pe-o terasa si discutam cu doi prieteni. Apare in zona o tipa blonda, destul de stearsa si ea care, pare-se ca era cunoscuta de prietenii mei. Unul dintre ei imi zice ca e nevasta lu’ X-ulescu, adica al tau sot. Ma contrazic cu el, asta nu si nu si-atunci se face lumina in capu’ meu. Tipa era cunoscuta ca fiind nevasta aluia de la automotive. Hahahaa…ce m-a amuzat situatia! Sa fi vazut ce fata a facut prietenul cind i-am spus ca Big Brother aka taica-meu e var primar cu adevarata nevasta. Hahahahahah, asa-i ba Gica ca am ris atunci ca apucatii?
Si Pandele ii dete o palma prieteneasca. Gica isi viri mai adinc capul intre umeri. Atunci Adreea isi facu aparitia aducind cafeaua.
-Iesim dupa-masa la un 3D ? o intreba Pandele
-Mai vedem. Vorbim mai tirziu. Oricum ai pierdut pariul asa ca…mai ai de invatat baiete.
Priveam amuzata fata brusc pleostita a nepotului. Isi gasise fata visurilor lui adolescentine si ea-l tinea in sah asa cum stia ea mai bine. Si bine facea. Desi iubirea lor era arhicunoscuta in tot cercul de prieteni, nebuniile lui Pandele greu fusesera acceptate de parintii fetei. Abia cind si-au dat seama ca el e un atipic caracter uman cu mult mai multe calitati decit defecte au inchis ochii si si-au dat girul parintesc relatiei tinerilor.
Grenpa’ a avut si el un cuvint greu de spus in tot angrenajul asta si, cred ca totul s-a intimplat datorita Andreei. A stiut cum sa se vire pe sub pielea batrinelului astfel ca, acum era favorita craiului de curte veche.

The old guitarist-Picasso
-Cind o sa-mi spuneti care-i motivul vizitei voastre?
Pandele sorbi tacticos din cafea. Gica rosi brusc.
-Apropo tinere, de ce-mi zise taica-tau ca esti iar in perioada albastra ?
-Ti-a zis Big brother asta?
-Exact.
-Pai Picasso trebuie sa aiba un corespondent in lumea asta mare, nu ?
-Doar ca el a mai fost si roz …
-Originalitatea ma caracterizeaza plus de asta stii ca ador ‘Ghitaristul batrin’ al lui Pablito. Nu ti se pare ca ‘Madeleine’ seamana cu Andreea?
-Pentru ce m-ati cautat?
-Uite care-i treaba, esti femeie desteapta si pricepi din prima. Stii ca amindoi, eu si cu Gica, suntem la cursul de prim ajutor..
-Bai Pandele, zi odata ce dracu’ ca aci ma scap pe mine…il auzii pe Gica soptind.
-Bai, sa dea dracii, iar te-apuca? Ce ma-sa, nu te-ai tratat?
-Nu ba, c-am plecat in Franta si-acolo n-am avut decit podurile si pasajele la dispozitie. Cine crezi ca mi-a platit mie tratamente medicale? Am muncit pe brinci ca sa fac un leut…
-Ai auzit Mala? Asta trebuie sa vina la tine ca sa se trateze…zise Pandele.
-Alaturi de tine, e clar. Va bag pe amindoi intr-o rezerva. Preferati vederea spre lac sau spre padure ca poate fi si la alegere? Ziceti odata pentru ce-ati venit, ce mama saraciei ma tot coaceti acilea? Gica, zi tu care-i treaba!
Baiatul se inrosi brusc apoi, dintr-o suflare zise:
-A murit matusa Marioara!
-Da ? Dumnezeu s-o ierte si s-o hodineasca… da’ cine-i matusa Marioara ?
Cei doi se cotira apoi isi fitiira trupurile in fotoliile care scirtiira greu.
-Matusa Marioara e matusa lui Gica.
-Zau ?
-Nu fii proasta Malo!
-Trec peste afirmatia tendentioasa…Ce legatura e intre matusa si mine?
-Aparent nici una. Dupa cum spuneam, e matusa lui Gica si a murit. A fost ingrijita de el pina cind a murit. A facut femeia un accident vascular si a ramas imobilizata la pat…stii ce inseamna asta, bineinteles.
-Mai, banuiesc cam despre ce ar fi vorba tinind cont ca am experienta numa’ vreo 20 de ani in domeniul asta asa ca, zi mai departe..
-Ei bine, acum intelegi de ce amindoi am mers la cursul de prim ajutor?
Ii priveam pe amindoi si abia acum am inteles brusca dar repetitiva perioada albastra a lui Pandele. Cind avea cite-o pornire dintr-asta de bun samaritean facea pe dracu ghem ca sa-si ajute prietenii iar daca era vorba de Gica, obstacolele nu-l ingradeau absolut defel. Magda, maica-sa, suspina lung, ma suna ca sa ma anunte ca incepe iar nebunia albastra apoi il sustinea cum stia si putea. Varumeu aka Big brother, ridea si se retragea in spatiul lui celest sau celestic(vorba lui Grenpa’) iar Grenpa’ cerea documentatia in privinta ideilor tinarului pentru a vedea daca au vreo eficienta pe viitor. Oricum, el raminea sustinatorul fervent al lui Pandele. Si banuiam ca materialul fotografic sau video cu tematica indoielnica si deochiata era rasplata pe care Pandele o oferea generalului in rezerva. La capitolul asta se intelegeau perfect. Si totul, cit mai departe de ochii de vultur ai Coanei Leonora.
-Bun, si ? Zi mai departe… Da’ de ce nu-l lasi pe Gica sa povesteasca daca tot era matusa-sa ?
-El e prea idiot ca sa se exprime pe inteles plus de asta face pe el cind e in fata ta . Stii ca mereu am banuit ca are sentimente ceva mai profunde pentru matusa mea draga si prea sentimentala dar cam proasta cind vine vorba de masculi?
-Merci dragule…
-N-ai pentru ce, asadar…e la pat matusa Marioara si aseara decedeaza.
-Pandele, tu acum chiar serios vorbesti?
-Mala, tu ai impresia ca glumesc cu asa ceva? Normal ca e asa cum zic mai ales ca si Grenpa’ m-a trimis la tine.
-Bai, nu ma mai fierbeti atita cu matusa Marioara!
Mi-am aprins inca o tigara urmarind deja cu interes povestea.
-Ma suna Gica sa-mi zica ca a murit matusa. Am plecat rapid intr-acolo si l-am gasit intr-o mare dilema. Femeia avusese sonda in vezica. De bagat acolo au bagat-o cei de la spital iar acum, fiind acasa, trebuia s-o scoata Gica ca-n grija lui cazuse ingrijirea batrinei. Si ne gindiram cum s-o scoatem ca nu vroia sa iasa.
-Doar n-ati tras de ea!?
-Ba da! A tras Gica da’ n-a vrut sa iasa.
-Pai nu v-a invatat la cursul ala ?
-Bai, cred ca tocmai la lectia aia am chiulit noi. Venisera Bon Jovi in concert…cum draci sa ratam un asa event, zi si tu !?
-Si-ai mai tras si tu de sonda?
-Nu ca m-am gindit ca trebe sa aiba vreun schepsis de nu vrea sa iasa.
Simteam ca in curind nu voi mai putea sa ma abtin.
-Si ce-ati facut atunci?
-Pai nu stiu ce s-a intimplat ca, atunci cind Gica mai incerca sa traga o data, ceva lichid l-a stropit direct in fata.
-Si-a iesit?
-Nu.
-Pfffff … voi ati auzit de balonasul atasat la sonda?
Amindoi se privira lung.
-Nu…zisera ei mai mult soptit.
-Trebuia scos lichidul din balonas si iesea precum pestele in apa.
-Vezi ba prostule? Ti-am spus ca are ceva acolo… zise Gica cu repros.
-Bai timpitule, cine mama naibii m-a sunat disperat ca a murit matusa Marioara si sa vin ca sa-l ajut sa dreaga lumestile pentru cele nepamintesti? De unde ma-sa sa stiu ca matusa Marioara mai are ceva in gaura?
-Terminati cu prostiile si ziceti ce-ati facut dupa…
-Pai, Gica a zis sa luam o foarfeca si sa taiem sonda daca tot nu iese.
-Poftim???? Cum adica ati taiat-o?
-Cum adica cum am taiat-o? Simplu, pe linga floci.
In acel moment nu m-am mai putut controla si-am izbucnit in ris. Am iesit rapid din cabinet nu inainte de-a-l auzi pe Pandele zicindu-i filozofic lui Gica:
-Vezi ba ca-i asa cum ti-am zis ? S-a ticnit si Mala !

*

O alta poveste colorat zamislita pe una sau doua frinturi de realitate. Materialul pleaca catre Oameni albastri si povesti colorate

12 păreri la “Pandele, Gica si matusa Marioara

  1. O situatie… albastra. Sau doua situatii albastre! 🙂 Asa cum zici: un ochi plange si celalalt rade! Poate ma insel, dar cred ca toata viata traim cu un ochi care rade si unul care plange!
    Frumoasa povestirea ta.
    Zile fericite iti doresc!

    Apreciază

Ai ceva de spus ?