Despre cuvinte

Cica … era odata un ascet care traia in templul ascezei sale, inconjurat de ale sale carti. Lumea-i privea templul ca pe-o ciudatenie si asta, pina-ntr-o buna zi cind, pe poarta cea mare a templului, si nu pe laturalnice cai, intra un tinar.
Privi tinarul in stinga si-n dreapta lui si nu stia ce sa zica. Parca mai vazuse curtea, acareturile si cartile ascetului dar parca-i pareau atit de noi, de nestiut si de neatins. Si zimbi frumos si lung inteleptului care-l privea la fel de lung si de frumos, parca incercind sa-i patrunda lumea.
-Esti intelept, inteleptule! zise umil dar admirativ tinarul.
-Sunt prost, tinere! ii raspunse,cercetindu-l, ascetul. Astept sa-mi spui ce te framinta si poate voi uita cine sunt.
Tinarul privi pinii inca verzi de la fereastra de nord a templului si inchise, a reverie, ochii.
-Inteleptule, arata-mi ceea ce stii ca sa-mi amintesc si eu sa inteleg. Cum sa inteleg. Invata-ma ce stii ca sa am incredere.
Ascetul privi dincolo de nelinistile tinarului si, undeva, printre chiparosii si pinii gradinii de nord, se revazu pe sine. Un tinar care-si cauta solutia propriilor nelinisti, un tinar a carui constiinta inca era in formare pentru a putea separa binele de rau, un tinar care trebuia sa invete sa taca mai intii pentru a gasi calmul si limpezimea raspunsurilor cautate, un tinar care stia ca increderea vine odata cu linistea. 
Si-atunci, stiu ascetul ca esentialul era acolo, intre ei doi. Si-un zimbet larg ii umplu sufletul de increderea alegerii bine facute.
*
*

9 păreri la “Despre cuvinte

  1. „care trebuia sa invete sa taca mai intii pentru a gasi calmul si limpezimea raspunsurilor cautate, un tinar care stia ca incr…”tacerea inseamna atentie pt retinerea celorascultate, pt interiorizare, in laboratorul gandirii. Doar tacand, poti auzi, si talcui. Iar tacand=sa incremenesti in vorba si gand.

    Apreciază

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s