am in fata scrisoarea ta si incerc sa mi te inchipui atunci cind scrii, asa cum scrii tu de obicei, cu pumnul strins pe condeiul plin cu cerneala. Si mi-e atit de dor de petele albastre de pe degete !
Contrar asteptarilor, nu ti-am inteles scrisoarea. Mi-ai vorbit despre singuratate ca despre un prieten foarte apropiat. Posibil sa fie asa cum spui tu insa nu cred sa fie un proces de cronicizare a sufletului. De ce crezi ca noi suntem niste condamnati la singuratate chiar daca am muscat, putin dar bine, din acel fruct numit cultura? Pasul catre indobitocire nu ne va apartine, te asigur. In schimb ne apartine acel proces de inaltare datorita caruia ne vom deosebi de ceilalti. Nu crezi ? Noi nu fugim din fata cuvintelor, Cicisor! Nu ti-ai dat seama pina acum ?
Ei bine, mi-ai mai spus ca noi suntem superiori celorlalti. Chiar crezi in asta? Prin ce anume ne diferentiem de ceilalti ? Nu stii, sunt sigur de asta. Hai sa-ti spun ceva…exista trei tipuri de oameni superiori. In prima intra cei care sunt dar nu o declara, a doua ii cuprinde pe cei care sunt si-o si spun si a treia e doar cea in care sunt laudarosii ipocriti, cei care nu sunt dar se declara a fi.
Noi in care ne-am incadra, ce zici ? Putem spune ca superioritatea se limiteaza la spatiul impropriu delimitat de doua categoriseli? Mai ai nevoie de prieteni mai mult sau mai putin zgomotosi pentru a exprima o opinie obiectiva? Prietenii nu-s facuti ca sa te scape de singuratate, dimpotriva. Apropo de asta, mi-ai spus ca eu simt singuratatea altfel decit tine. Poate ca ai dreptate. Poate ca eu reusesc sa am o conversatie cu oricine fara sa ma enervez sau sa ma plictisesc, poate ca reusesc sa adorm cum pun capul pe perina, poate ca reusesc sa-mi amintesc chipul oamenilor pe care-i intilnesc.
Toate astea fac parte din forma mea de singuratate, sa stii. Si, ca sa te pot ajuta pe tine, tu va trebui sa uiti cum esti, va trebui sa uiti cum sunt si sa ma reinventezi in alte tipare, sa te reinventezi in alte tipare. Va fi ceva extraordinar pentru tine, te asigur.
M-ai acuzat de materialism. Ce e rau in asta atita timp cit ti-am explicat ceva despre un Paris indepartat, despre un Acropole adus si pus in vitrina pe Calea Victoriei si despre o Italie asa cum e ea, cu gustul dulce-amar dat de Renastere. Toate astea sunt viziuni halucinante ale unui creier bolnav de frumos. Si nu cer mult, in felul acesta obtinind mult mai mult. Asta e fericirea draga mea desi paradoxal, aduna in ea si-o doza de singuratate.
Ceea ce vreau eu, acum, e sa pot uita ceea ce trebuie sa uit pentru ca stiu ca daca nu s-ar intimpla, as fi un ratat anatomic. Si nu numai….”
*
Baiatul arunca scrisoarea tot pe locul unde-o gasise, insa, imediat ii paru rau. Se apleca si-o culese plina de nisipul ud al plajei. O scutura si-o baga in buzunarul bermudelor colorate apoi isi dete sapca jos in timp ce se trintea pe plaja ce-l imbia la lene. Culese o scoica si-o strivi sub calciiul adidasului. Aduna resturile, culese si-o scoica intacta si le baga pe toate in celalalt buzunar. Se ridica brusc si-si indesa sapca peste buclele rebele si crete. Pleca leganindu-si bratele, nestiind ce sa faca cu ele. Se impiedeca de-o scoica mare pe care o arunca mai apoi in mare. Incepu sa fluiere o arie din Aida cind vazu ca marea ii depuse la picioare scoica aruncata. O scutura de apa sarata si-o arunca in larg apoi o lua la fuga inspre barcazul grecesc, acolo unde o vazu pe Fata. Se opri speriat cind ii vazu profilul de zeitate greaca profilat pe cele doua fundaluri halucinant de reale: singeriul unui apus de soare ingemanat cu ireala tresarire a unei mari care nu se agita fara motiv.
„Cum dracu’ s-o fi urcat acolo? Si ce comod sta…parca ar fi o barza! Dar cum arata o barza? Am vazut eu asa ceva, vreodata? Si Fata asta nu cade de-acolo. Ce-as face, oare, daca ar cadea? As lasa-o acolo, bineinteles. Cine-a pus-o sa se urce acolo?”
Brusc se hotari sa o strige si in sinea lui vru ca Fata sa se sperie si sa cada iar el sa nu plece de acolo si s-o lase in plata Domnului. Vru chiar s-o sarute. De ce? Nu stia nici el.
-Hei !
Spre surprinderea lui, Fata il privi amuzata, aruncindu-i o privire pe care n-o intelegea. O privire de un albastru care-l electriza.
Baiatul baga miinile rapid in buzunare si scoase scrisoarea.
-Tu esti Cicisor?
Ea il ignora , ba chiar, lui i se paru ca-l desconsidera.
-Ai uitat asta pe plaja… si-i intinse scrisoarea.
-Cobor acum.
Tresari la auzul glasului ei. Cind fu aproape de el, Fata smulse scrisoarea dintre degetele Baiatului apoi dete sa urce iar pe catarg.
-Stai! Ia si astea!
Si-i intinse resturile de scoici. Le puse in palma fetei apoi o lua la fuga inspre dig, fara sa se mai uite inapoi, uitind si de barcaz si de Fata si de scrisoare. Se lasa sa cada in nisip si incepu sa plinga cu sughituri si lacrimi mari, copilaresti.
-O urasc! O detest! O nesuferita! Ea cu scrisoarea ei! O incilcita! O…singuratica!
Se ridica in capul oaselor si se intreba de ce nu citise scrisoarea pina la capat.
-M-a plictisit de atitea ofuri si neintelegeri. Sa-i ia naiba. Nu stiu decit sa-i indispuna si pe altii. La dracu cu toate astea. Sunt un fericit…
Isi culese sapca, o indesa peste parul plin cu nisip apoi pleca spre Melody, fluierind o arie din Aida, favorita lui. Atunci mai privi spre barcazul care-si profila silueta pe linistea marii si-n virful catargului o vazu pe Fata. Tot acolo era. Si primul impuls fu acela de-a merge acolo si-a o trage de parul acela lung si greu de culoare.
Intra in discoteca nestiind daca va fi in stare sa-i suporte pe prietenii lui o seara intreaga sau poate ca trebuia sa mearga la prietena lui. Ridica din umeri si porni cu pasi inceti la masa prietenilor. Ocupa scaunul liber, ii privi pe rind si parca nu-i recunostea. Chipul Fetei era cel care rasarea din fiecare amintire.
-Ce-i boy? Nu stii unde te afli ?
-Cam asa ceva.
-Ce-i cu tine?
-Ei, ce-i cu el…e indragostit.
-Dragoste fulgeratoare.
-Sunteti prosti…eu indragostit ?
-Tu. Ti-e teama sa recunosti ?
-Mie ? V-am spus doar..
-Ce ne-ai spus? Nu ne-ai spus nimic.
-Cine e fericita sau nefericita?
-Nimeni.
-Cecilia?
-..
-Hm, zii!
-Cici ?
-Ooooo ! Cici ?! De cind ii spui Ceciliei Cici ?
-De nicicind. Ia mai lasati-ma naibii in pace.
-Oooo! S-a suparat putica ! Esti meserias batrine!
Baiatul isi bau dintr-o suflare sucul si iesi in fuga din bar. In spatele lui ramasera pierzindu-se in inserare, risetele si strigatele celorlalti. Abia cind fu afara isi dete seama ca plinge. Plingea si alerga pe strazile pe care masinile il claxonau bezmetic si semafoarele, parca la unison, ii semnalizau oprirea. Nu mai tinea seama de oamenii de care se izbea cum nu mai tinea seama de amintirea unei fete care-l astepta si-si facea planuri in legatura cu ei doi. Amintirea unei fete care avea acelasi nume cu Fata de pe barcaz.
” Imi vine sa-mi rid in nas. Ce dracu se intimpla cu mine? S-o ia naiba de Fata cu barcazul ei cu tot. Mi-a facut farmece. Dar o fi fata sau baiat ? De parca ma si intereseaza! „
Baiatul se opri privind iar pozitia Fetei. Aceeasi. Si aceeasi privire a Fetei il facu sa tremure.
Ich kann meine Gedanken und meine Gefühle nicht in Worte kleiden!
Hut ab!
ApreciazăApreciază
Also … ich danke Ihnen sehr!
ApreciazăApreciază
POvestea asta m-a lăsat fără comentariu.
ApreciazăApreciază
Inseamna ca e de bine!?
Sarumina, Mitzo!
ApreciazăApreciază
Daca Mitzaa spune fara comentariu, eu adaug fara respiratie, pt ca am citit-o cu sufletul la gura.
Onu
ApreciazăApreciază
Multumesc frumos, Onu !
ApreciazăApreciază
Si sa stii, ca ai talent!
Imi placi mult! nu tu, scrisul tau! 😛
Onu
ApreciazăApreciază
M-ai linistit! 😛
ApreciazăApreciază
Uau! Am citit dintr-o suflare! Mai mult de atat ar fi de prisos sa scriu! 🙂
ApreciazăApreciază
Eu nu prea am timp de scris comentarii. Ajung pe un blog, citesc şi fug. Uneori las câte ceva. Atunci când îmi place tare, evident. Şi acum scriu ! Şi aş scrie câteva pagini ca să îţi spun cât de mult m-a impresionat această trăire-vis , cât de mult am rămas pe pagina ta fără să mă pot desprinde de pe plaja ta, pe care sideful unei scoici a păstrat în el un grăunte de nisip în formă de inimă pe care îl simt în mână şi mă arde …
Minunat !
ApreciazăApreciază
Probabil ca fiecare dintre noi avem propria plaja, propriul copac cu care vorbim. Si-n palma tinem grauntele acela de intimitate pe care nu-l impartasim tuturor ci doar celor alesi.
Multumesc Aurora!
ApreciazăApreciază
Și eu la fel. Citesc și fug, dacă nu pot să dau un ,,like”. Și mă minunez de talentul tău.
Visele pot să aibă puterea de impregnare a realității ca și cum ar fi parte din ea. La realitatea grosieră, vizibilă, materială, mă refer. Efectele viselor pot fi asemănătoare sau la fel de puternice ca și cele ale lucrurilor întâmplate cu adevărat.
ApreciazăApreciază
Mi s-a intimplat de curind o chestie absolut de neinteles sau, poate prea de inteles… aflindu-ma intr-un loc in care nu m-am simtit bine defel, fiecare vis avut sa fie un cosmar, mai mult sau mai putin. Trezirea a adus dupa ea multe tristete dar si usurare.
ApreciazăApreciază
Pingback: Spiritul de weekend… « Daurel's Blog
Tânjim veșnic după celălalt, după jumătate sau pereche, chiar dacă adesea nu recunoaștem. Frumoasă poveste, Mala !
ApreciazăApreciază
Ma plec, Zina Doamna!
ApreciazăApreciază
A fost Copacul lui Dumnezeu ori al propriei constiinte? Minunata povestire pe o plaja necunoscuta dar atat d familiara.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cred ca era cite putin din fiecare sau , poate o transcriere a Sinelui in Sinele celuilalt sau al fiecaruia…
ApreciazăApreciază