Aut veritas, aut nihil

‘Minciuna este un mijloc elementar de autoapărare‘…. zicea cineva. Şi parcă brusc te simţi mai bine cind citeşti asta. Apoi zîmbeşti şi ştii că toată chestia asta e doar o altă frumoasă minciună.Te gîndeşti la toţi anii unei căsnicii în care ai fost constant minţit, acceptînd fără prea multe întrebări acea minciuna frumoasă cu care erai spoit şi te spoiai la rîndu-ţi. Şi te-ai minţit şi tu, la fel de frumos, acceptînd cu ochii închişi ceea ce ţi se da.

După divorţ, programat parcă pe acelaşi calapod din trecut, crezi în continuare că eşti minţit, acceptînd iar să minţi ca să-ţi aperi sinele sau ceea ce tu crezi că-ţi aparţine. Abia cînd eşti trezit brusc la realitate, îţi dai seama că minciuna nu e altceva decit degradarea propriei tale demnităţi umane. Şi-atunci ai înţeles că, ceea ce a făcut ca totul să se năruie în trecut a fost tocmai lipsa adevărului.Ai înţeles asta mai ales acum cînd ai început să fii învăţat să spui adevărul. Şi mai ales acum cînd au dispărut toate acele senzaţii de inutilitate si mediocritate generate de-o cvasi minciună, tăcere şi percepţie a prezenţei iminente a eşecului.

*
wall

6 păreri la “Aut veritas, aut nihil

 1. Frumos text, dar mincinos! Pt ca minciuna frumoasa e de preferat adevarului. Cand nu mai e minciuna, nu mai e nici viata. Cand nu mai gasim ce minti…e sfarsitul…

  Apreciază

 2. Pingback: Aragaz … portativ

 3. Pingback: Încă un eşec | Blog de Căţea

 4. Mi-ai amintit o replică dintr-un film românesc. Un milițan (sic !) întreabă una dintre victimele unui escroc sentimental, cu neveste în mai multe orașe:
  – Bine, dar nu v-ați dat seama că mințea ?…
  – Ba da, dar mințea atât de frumos…

  Mulți dintre cei care se plâng că au fost mințiți uită că au fost minciuni acceptate.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Pingback: Protest împotriva Primarului

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s