Cînd tragedia devine statistică

crash1

R​obert Kennedy spunea c​ă ” O tragedie este un mijloc prin care supravieţuitorii pot învăţa ceva, nu cu un ghid de comportament” şi avea dreptate! Urmărind cele ce s-au întîmplat zilele trecute nu mă pot detaşa de sensibilul situaţiei chiar dacă înţelepciunea orientală îmi spune ca viaţa insăşi e o tragedie pe care trebuie s-o înfrunţi. Ştiu că hazardul poate interveni în orice are legătură cu noi înşine însă, cîteodată, parcă ai vrea ca dreptatea şi nedreptatea să nu fie atît de evident alăturate.

TV-ul nu mi-e prieten, drept urmare n-am aflat pînă aseară tîrziu de accidentul din Ucraina cum, n-am aflat pînă azi de grupul de cercetători care au dispărut în acel accident. Şi, automat, gîndul mi-a plecat spre un accident similar, cel din Apuseni.  Tragice evenimente ambele, cu urmări negative de proporţii pentru umanitate la cel de la ucrainieni.
Azi am aflat din presa australiană că, aproximativ 100 dintre cei decedaţi erau implicaţi în cercetări în domeniul SIDA, aflîndu-se în drum spre International AIDS Conference  care urma să aibă loc la Melbourne.

Şi speculaţiile încep să-si iţească timid capul dintre evenimente. Responsabili să fie separatiştii pro-ruşi? Să fie ruşii? Să fie ucrainienii? Să fie americanii ? Să fi fost un fapt voit?  Totul să se fi supus celor mai tipice tipare ale hazardului? Certitudini sunt: avionul a fost doborît de tiruri ale unui sistem de rachete Buk, conducerea republicii autoproclamate Doneţk neagă implicarea ei in accidentul aviatic, preşedintele Poroşenko exclude posibilitatea ca avionul să fi fost doborît de armata ucrainiană, Obama vorbeşte cu Putin la telefon în timp ce acesta din urmă îşi exprimă regretul şi împarte pe condoleanţe.

Cu gîndul la dr. Joep Lange, reputat specialist olandez care studia HIV de mai bine de 30 de ani mă gîndesc  şi la cercetările rămase undeva, suspendate, la graniţa dintre cunoaştere şi neputinţă. Şi dacă oameni ca dr. Joep sunt capabili să schimbe faţa umanităţii şi  cursul epidemiilor atunci mă pot gîndi la acele dorinţe sumbre care-s puse în slujba banului şi doar al lui. Abia acum putem spune că marea tragedie se înfăptuieşte.
Prin dispariţia dr. Joep şi-a celorlaţi cercetători s-a nimicit o speranţă frumoasă, o ipoteză excepţională care dădea o gură de aer acelor bolnavi de SIDA. Şi totul cu ajutorul unei realităţi atît de urîte!

În acest moment,  nu-mi rămîne decît să liniştesc mintea, să explorez în adâncimea sufletului şi să parafrazez o zicere a unui sinistru personaj al istoriei secolului 20: ” O singură moarte este o tragedie; un million este deja o statistică.”

crash

4 păreri la “Cînd tragedia devine statistică

  1. Pingback: Dialog … interetnic

  2. Pingback: Cheile Turzii, văzute din castru

  3. Pingback: Aşa grăit-a Penelopa, vol. XXXVIII | Blog de Căţea

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s