Un film pe weekend: ”Podurile din Madison County”

the-bridges-of-madison-county-391721l

  O carte, o viaţă, un film.
O carte ca un jurnal scris într-o viaţă şi care, aparent, nu pare a atrage cititorii. Un best–seller al lui Robert James Waller, subţire, fără un titlul catchy, fără acel ”vino-ncoa” pe care multe alte cărţi îl au. Ba chiar îl şi laşi din mînă amînînd finalul.
De-acum încolo, însă,  se complică puţin totul. Dincolo de carte ai un film ca un stop cadru de viaţă pe care-l vei vrea văzut în slow motion. De ce ? Abia la finalul filmului vei înţelege.

Un film al detaliului de imagine, de gest, de atmosferă, de cadru, de joc actoricesc, de puţine efecte tehnice, de … cuvînt  pentru că, less is more, nu-i aşa?  Şi, chiar dacă n-a reuşit să ia de la Academie decît o nominalizare pentru Oscar şi două de la Globul de Aur, filmul rămîne pe lista celor care merită întreaga atenţie.
Un film de referinţăpentru actorii de Oscar implicaţi în proiect: Clint Eastwood şi Meryl Streep.

Un film care ar fi putut fi, la fel de bine, un film mut şi tot ar fi fost la fel de perfect.
Un film care adună în el farmecul cărţii şi-al vieţii, un film care descrie extraordinar de bine naivitatea dar şi frumuseţea sentimentului apărut în plină maturitate şi trăit într-atît de intens încît să bată de departe orice iubire adolescentină, un film despre decizii şi hotărîri greu de luat, despre un el şi-o ea aflaţi în splendoarea unei vîrste care-i face responsabili  pentru ceea ce au dar şi pentru ceea ce va urma.
Un film despre o viaţă trăită parcă din plin în doar patru zile, privită retrospectiv  cu mîna pe mînerul portierei şi împrăştiată mai apoi, într-o iubire care există pur şi simplu, fără să poată fi justificată şi care să dureze decenii.
Cînd se termină filmul, poate te gîndeşti că n-a fost  mare lucru ceea ce-ai urmărit : colo, o poveste despre o iubire întîmplată între un fotograf, Robert Kincaid, care apare călător în viaţa plată a unei italience americanizate, Francesca Johnson,  fostă profesoară, mamă şi casnică.  S-ar putea să gîndeşti că, nu mare lucru se poate întîmpla în patru zile de vară fierbinte . Colo, nişte momente banale în viaţă, însă unele care  pot schimba destine. Destine care-şi împletesc traiectoria în jurul fotografiei şi-a podurilor din Madison County.

Un film(şi nu numai) pe care l-am văzut cu ochii acum douăzeci de ani şi cu sufletul acum zece.  Şi-am învăţat atunci ceea ce-am înţeles cu mult mai tîrziu. Pe propria-mi piele.

Filmul întreg îl puteţi vedea aici.

 

20 de păreri la “Un film pe weekend: ”Podurile din Madison County”

 1. ooo, iubesc acest film!
  l-am vazut cand a aparut, l-am mai revazut in timp, chiar acum ceva vreme am postat pe blog imagini ale acestei povesti…
  dragostea nu are legatura cu varsta, cu timpul sau cu timpurile…ea reprezinta acea stare in care atingi binecuvantarea fericirii, o atingi dar nu poti ramane pentru vesnicie in acea stare.
  viata nu e dreapta…

  Apreciat de 1 persoană

 2. Pingback: Hrană | Florina Lupa Curaru

 3. Pingback: Pe marginea prăpastiei | Blog de Căţea

 4. La Bruges fiind m-a urmarit muzica teribila din podurile din Madison County
  http://lastnightmusic.wordpress.com/2012/05/24/sa-mori-la-bruges/
  si in special
  Doe eyes de Lenie si Clint Eastwood cu Michael Lang la pian
  Acum vad ca appletul flickr care imi etala pozele s-a stricat, 🙂 iar melodia pe youtube a fost scoasa ….. 🙂 Cum se darama caramizile astea pe care le considerai eterne 🙂

  E tema dragostei compusa chiar de Clint Eastwood. NU ma asteptam ca pistolarul sa imbatraneasca atat de frumos … artistic vorbind 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 5. Pingback: Praz ardelenesc

 6. Pingback: Vin | Blog de Căţea

 7. Pingback: Prinţesă | Florina Lupa Curaru

 8. Pingback: Vai, de bradu’ nost’!

 9. Pingback: Şade, jumătate-n apă

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s