Jumătatea de oră şi veşnicia la Şcoala Românească din Toronto

Părintele Arsenie Boca, zicea odată, că, tot ce dai din iubire înseamnă veşnicie. Din iubire dau si românii canadieni, din iubire de ţara care i-a născut şi care i-a format.
Acea iubire ca un sublim cosmic cu iz de veşnicie…

Cristian Medelean

Copii Sarbatoarea Romanilor Septembrie 2012

Marele etnomuzicolog român, Constantin Brăiloiu, spunea odata ca numai prin cultura noastră ţărănească vom însemna ceva în lume. Cumva, printr-o inlantuire abisala a generatiilor vechi si noi, a veacului trecut cu cel prezent, Scoala Romaneasca din Toronto a implinit cu prisosinta, la 6 septembrie la Sărbătoarea Românilor din Toronto, îndemnul acestei personalitaţi exemplare a culturii române.

Îmbracati în straiele noastre ancestrale, provenite din mai toate zonele României, de la Ţara Lapuşului si-a Maramureşului până in Dobrogea, din Moldova până in Oltenia si Banat, copiii români au demonstrat la această sărbătoare că sâmburele nostru identitar este mai viu ca niciodată. Parada straielor populare ne-a reamintit cum se mai poartă un clop de paie sau unul cu pene de păun, cum se mai leagă un brâu multicolor sau tricolor în jurul şoldurilor curate ale copiilor, cum se mai potriveşte o maramă de borangic în jurul capului, sau cum se aranjează poalele…

Vezi articolul original 197 de cuvinte mai mult

6 păreri la “Jumătatea de oră şi veşnicia la Şcoala Românească din Toronto

 1. Îmi permit să fiu răutăcioasă, fiindcă știu eu ce știu… Bine că mai poartă costume populare și mai dansează ”Călușul” copiii din Toronto, că aceia din România, mai exact din București, se rușinează să pună pe ei portul popular… chiar și numai la serbări.

  Apreciat de 1 persoană

  • Multumita lor se mai intimpla ce se mai intimpla. Pentru ei, portul popular e o particica din tarisoara asta mica care le-a dat o identitate. Si ce identitate!!!
   Eu multumesc cerului, Zina Doamna, ca m-am nascut pe pamint romanesc, ca sunt femeie pe pamint romanesc si european, ca nu m-am nascut undeva in tarile arabe unde femeilor le sunt multe dintre drepturi complet interzise.

   Apreciază

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s