„Scara lui Jacob”

jacob__s_ladder___movie_poster_by_tojo_the_thief-d3drc5p

La inceput a fost o propunere, si-i multumesc lui Doc pentru asta. Apoi a venit curiozitatea si cautarea. Si, ca orice cautare facuta cu un scop bine determinat, rezultatul a venit, parca, de la sine.
Dincolo de materialul facut in stilul lui Catalin, stil cu care sunt obisnuita de mult timp si care mi-e pe suflet, am vrut pur si simplu sa vad filmul care promitea multe. Si l-am vazut.
Film psihologic (unii zic ca ar fi din genul horror), realizat de binecunoscutul Adrian Lyne („9 saptamini si jumatate ” sau „Atractie fatala „ va spune ceva?) si pus cap la cap, in asa fel incit, parca sa te faca sa-ti pui intrebari. Sau, daca le ai, macar sa incerci sa afli cit mai multe raspunsuri.
Un film dens despre un razboi si propriile lui afaceri, mai mult sau mai putin oneroase, un film despre reactii posttraumatice ale soldatilor implicati in el, despre experimente chimice sau medicamentoase facute sau nefacute pe soldati, despre teorii ale conspiratiei.
Un film despre boli asociate, despre comportamente anormale, despre exprimari onirice ale unor trairi avute de-a lungul timpului, despre regresii temporale mai mult sau mai putin reusite, despre interpretari biblice ale unui simbol, despre o Geneza interpretata sau ba, despre antiteze ideatice bine punctate cu text si imagine.
Jacob's-Ladder-1
O „scara a lui Jacob” realizata, pe alocuri, in tehnica specifica a body horror-ului, cu prelucrari postproductie specifice artei grotesti a lui Francis Bacon sau a Dianei Arbus si cu imagini asemanatoare deformarilor generate de folosirea thalidomidei(un hipnotic de altfel), care asigura o actiune ce captiveaza atentia si solicita la maxim neuronul.
Un film despre emotie, despre viata versus moarte, despre tristete si disperare, despre cosmar si supravietuire, despre drum si destinatie, despre poveste si realitate, despre alegeri mai mult sau mai putin personale si fericite, despre Iad si Rai, despre cum te vezi tu in locul lui Jacob si cum tu, ca privitor, faci fata situatiilor in care ai putea fi pus la un moment dat.
Un film pe care-l simti ca te trage in lumea lui si, din care iesi, daca poti, jinduind parca dupa o gura in plus de oxigen.
Asa cum zicea si Doc, un film greu de dus. Dar tare plin de intrebari pe care sa le pui sinelui ! Si nu numai …
*
(Filmul intreg aici.)
*

4 păreri la “„Scara lui Jacob”

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s