Buna simtire (…atunci cind mergi la medic!)

poza-funny-la-medic (1)

Dupa o perioada destul de scurta de timp de cind m-am inscris si eu in rindul celor care practica asistenta primara de sanatate, timp in care am intrat in contact cu diverse tipologii umane, am reusit sa trag citeva concluzii vis-à-vis de comportamentul uman.

Iata mai jos citeva chestii, 13(fara ghinion!), pe care le-am incadrat la capitolul reguli de buna purtare sau de bun simt, pentru ca asa sunt la urma urmei.

Regula nr 1 si de baza:  Spala-te. Iar, daca esti o persoana care transpira abundent, nu uita sa schimbi si hainele. Daca imbraci o haina pe care ai mai purtat-o o zi sau doua, degeaba te mai speli.

Regula nr. 2 : Nu te du la medic ca pomul de Craciun, niciun cadru medical nu are atita timp la dispozitie ca sa astepte pina iti dai tu jos bratarile, colierele, ceasurile si alte podoabe. Pulsul, tensiunea arteriala si alte investigatii primare necesita „cimp liber”.

Regula nr. 3, esentiala si ea:  Imbraca haine lejere. Manevrele mai sus amintite necesita lejeritate vestimentara si nu dezbracatul ei, decit in cazul unor examinari specifice.

Regula nr. 4: Cauta-ti din timp cardul de sanatate, buletinul sau documentatia medicala pe care trebuie sa o prezinti medicului. Pe nimeni nu intereseaza continutul posetei, plasei sau al buzunarului in timp ce scotocesti febril dupa cele necesare.

Regula nr. 5: Nu te apuca sa povestesti vrute si nevrute. Nimeni nu e dispus sa-ti asculte povestile.

Regula nr. 6: Gindeste-te din timp la ceea ce-i vei spune sau cere medicului in timpul consultatiei nu cind trebuie sa parasesti cabinetul.

Regula nr. 7: Inainte de-a intra intr-un cabinet medical, inchide telefonul mobil sau, cel putin pune-l pe silentios. Cu atit mai mult nu purta conversatii telefonice in timpul unei consultatii. Gestul il consider a fi unul nesimtit si de ignorare a celui din fata ta. Daca totusi astepti un telefon important, cere scuze si paraseste cabinetul. Pe nimeni nu intereseaza dialogul in speta.

Conform aceleeasi reguli, daca esti deja in cabinet, nu-ti viri ochii in telefon ca sa-ti verifici notificatiile de pe Facebook. Printre vizionari ale contului poti sa-i spui medicului ce te doare? Sau asteapta el pina dai tu un LIKE la statusul vecinei ? … Pura nesimtire.

Regula nr. 8: Inainte de-a intra intr-un cabinet medical, bate la usa si asteapta un raspuns de la cei/l din interior.

Regula nr. 9: Nu te du la medic dupa ce-ai baut cine stie ce sau cit. E nevoie de cap limpede.

Regula nr. 10: Incearca sa arunci guma de mestecat inainte de consult. E greu de inteles ce vorbesti atunci cind molfai.

Regula nr. 11: Daca te-ai intilnit cu prietena care tocmai iese de la acelasi medic la care mergi si tu, nu te opri in pragul incaperii si incepe un dialog cu respectiva. O poti face bine mersi afara sau acasa.

Regula nr. 12: Incearca sa respecti programarea facuta. Daca, din motive diverse nu poti sa fi prezent la cabinet atunci anunta medicul si reprogrameaza-te. Daca ai uitat de programare si ai venit in alta zi, nu fa scandal daca vei avea de asteptat pina se iveste o portita in program.

Regula nr. 13: Daca tusesti sau stranuti, foloseste batista. E neplacut si neigienic sa-ti arunci mucii si flegmele pe podele.

 

Sunt convinsa ca mai exista si alte situatii asa ca, o sa le adaug pe masura ce le voi intilni. Un update va fi facut materialului aci de fata. Daca cunoasteti voi alte situatii care pot fi incadrate in tematica de azi atunci… feel free si puneti-le intr-un comentariu. Le voi adauga materialului de baza.

Pina la urmatoarea intilnire nu pot decit sa va doresc sa fiti iubiti si sanatosi si… Sarbatori cu pace si liniste in suflet sa aveti!

*

(foto gasita pe net)

 

11 păreri la “Buna simtire (…atunci cind mergi la medic!)

  1. Sa nu manance usturoi! 🙂 E bun, e sanatos, multi infuleca iarna, dar… oh! In sala de asteptare pot fi unii sensibili la miros (ca doar nu stau acolo de placere)… De medic si asistenta doar amintesc…

    Multumesc pentru urare!
    Sarbatoare de Paşte cu bucurie sa o petreci.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Trebuie, totusi, sa observ ca „afisul” din foto e… jignitor. Cei care merg la medic se spala – asa cum pot (cei mai multi); cei care nu se pricep sa se spele oricum n-o vor face…
    De exemplu: un om se spala inainte sa plece dar până la medic transpira la greu si incepe sa miroasa, mai ales daca poarta ceva din supraelastic sau semi (fiind hainele cele mai ieftine de pe piata); altul isi spala picioarele, dar are ciorapi din supraelastic. s.a. Sunt unii care nici macar nu au conditii sa se spele si sa-si spele hainele asa cum ar trebui… E doar o parere…

    Apreciat de 1 persoană

    • Ai zis bine … ” cei care nu se pricep”. O singura idee mai vreau sa adaug la toate cele spuse si anume ca …. mirosul ala de transpiratie, greu si de nesuportat, e dat de nespalare, si, in special al hainelor. Daca transpiri mult in ele si nu le speli dupa o purtare, le iei iar la purtat si mai transpiri o tura, rezultatul e acel miros ca „de ceapa” care intoarce pe dos stomacul celor care sunt in preajma. Am pacienti care sunt imbracati la patru ace, crede-ma …. si miros a transpiratie grea ! E creepy!
      Sa nu ma intelegi gresit, nu sunt o mimoza care se ofileste la atare miros…si asta mai ales dupa 20 de ani de psihiatrie unde caca, pipi, menstrele, scuipatii si alte cele erau pe pereti, pe podele, peste tot. Si trebuiau curatate. E vorba de acea decenta pe care o ceri celui care nu are dunga rosie pe buletin, acel respect pe care trebuie sa si-l acorde in primul rind siesi si apoi medicului in fata caruia se prezinta.

      Apreciat de 1 persoană

      • Stiu ca nu esti mimoza. 🙂 Subscriu din toata inima la toate cele scrise de tine in „lista”, doar ca m-a „blocat” afisul (l-am vazut lipit pe usile unor cabinete – inclusiv la „urgente” a fost lipit unul candva) si m-am gandit la acei oameni dintr-un sat de pe langa BV unde nu exista (peste tot) canalizare; oamenii dorm si gatesc in aceeasi camera, unii se incalzesc cu carbuni sau lemne si duhneste ingrozitor… Acei oameni si sa vrea nu vor putea fi curati… Ma doare sufletul cand ma gandesc la ei… 😦
        Cat despre „4 ace”… oh! In autobuz, intr-o vara, o doamna foarte cocheta, cu o rochie fara maneci, isi expunea „claia” pe care, in lumina soarelui, sclipea sudoarea; eu sunt inalta, nu aveam nasul la nivelul axilei ei, dar mirosul ajungea si la mine – acel miros greu, de haina transpirata de mai multe ori… in combinatie cu sudoarea „proaspata”. Bleah!
        Iti doresc, cu drag, o zi minunata.

        Apreciază

  3. Bun îndrumar! Cum, din păcate, în ultimele câteva luni am cam bătut drumul doctorilor, am întâlnit adesea una sau alta din situațiile sugerate. Mă gândesc că n-ar strica să se afișeze așa ceva pe la toate cabinetele…

    În rest… Cristos a înviat! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Imi pare rau sa aud, Zina Doamna, dar o sa fie bine, sunt sigura.
      In ceea ce priveste una dintre situatiile de mai sus, din pacate e doar o realitate pe care am putut s-o scriu. Mai sunt situatii particulare pe care nu le pot aseza aci…
      Adevarat a Inviat! Sa auzim numai de bine.

      Apreciază

  4. Absolut de acord cu toate cele 13 cerinte si cred ca vor fi fiind inca multe pentru o relatie civilizata medic-pacient.Eu am avut mult de-a face cu sistemul medical in ultima perioada si fiind un om educat,cred ca am reusit sa trec un astfel de test.Insa cred ca ar fi interesant daca cineva,medic sau pacient, ar stabili si pentru partea cealalta a relatiei un cod minim de comportament.Am intalnit personal medical extraordinar si in ce priveste calitatile profesionale si in ce priveste calitatile umane.Din nefericire,uneori s-a intamplat si altfel.Cred ca o relatie100% biunivoc agreabila ar fi situatia ideala.Va multumesc.
    Si va multumesc mult pentru vizitele placute mie pe care le faceti pe blogul meu.

    Apreciat de 1 persoană

Ai ceva de spus ?