De-a risu’ plinsu’

Un (relativ) nou film aparut in marea casa a cinematografiei romanesti. Cu doar 4 anisori la activ,  Funeralii fericite se vrea a fi un soi de radiografie a unei bucati de societate contemporana romaneasca, o radiografie a unei margini de cartier bucurestean in care trei prieteni isi duc viata, cu bunele si relele ei. Trei prieteni, o garsoniera si un birt de periferie, „La imigrantul fericit”.

O poveste cu alte povesti in ea, o poveste cu abur de alcool, bani, afaceri, mafie, prostitutie, imigratie, obiceiuri, traditii, tipologii umane, frica, speranta, iubire, prietenie, viata la limita dintre real si imaginar, viata ca o poveste despre … viata si moarte.

O poveste care vrea sa aduca umorul cinematografic  romanesc in atentia publicului si reuseste s-o faca cu brio. Umorul de situatie, de dialog, de monolog, chiar daca, pe alocuri macabru si sumbru, e la el acasa. Malaele reuseste sa duca cu brio la bun sfirsit un rol care ii vine manusa. O excelenta in actorie este rolul sau si nimeni nu o sa poata contesta asta. Este de remarcat si prezenta celorlalti actori, unul si unul, care intregesc o poveste aparent fara cap si coada dar care, oarecumva, se incheaga in jurul ultimei zile de viata a lui Lionel Frunza.

Bun scenariu, buna imaginea, efecte vizuale foarte fain concepute pt a sustine firul narativ al povestii, o regie marca Malaele, creativitate cit incape si filmat uneori atipic de parca totul este pus sub o lupa convexa, sonorizare de nota 10, coloana sonora care puncteaza magistral fiecare particica de film … cam asta e  Funeralii fericite.

Nici lung, nici scurt, nici siropos, nici complex, nici prea trist, nici prea vesel, totul e sub semnul realului de la granita cu irealul. Un film care merita vazut, un film cu un mesaj care merge direct la inima: sa te caznesti sa traiesti viata cit mai mult pentru ca toate nimicurile care alcatuiesc viata au un sens.

 

 

 

*

 

 

 

2 păreri la “De-a risu’ plinsu’

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s