Malena … pur si simplu

De la Cinema Paradiso la Malena, pentru mine a fost un pas. Regizorul Giuseppe Tornatore a fost girul dat filmului in sine. Si nu m-a dezamagit.

Ca aproape orice film italian de gen, si Malena te duce direct in acea lume arhaica, de mijloc de sec 20, lume in care gasesti tot universul arhetipal uman. Un film despre dragoste si inocenta, despre amor, erotism si sexualitate, despre viata, despre razboi si grozaviile pe care le poate provoaca, despre relatii umane fel de fel, despre copilarie si maturitate, despre puterea imaginatiei si pericolele maturizarii, despre adolescenta si frumusetea virstei in sine, despre romantism si intelegerea lui, despre responsabilitate si irationalitate, despre cutume si tabuuri, despre bigotism si ipocrizie, despre frumusetea umana care condamna la orice forma de negare, despre traditii, non traditii si mentalitati, despre a fi altfel intr-o lume monoton de plata si ingusta, un film despre femeie mai intii de toate.

Fara sa vreau am facut o paralela intre vaduva italianca si grecoaica din Zorba Grecul si gindul mi-a zburat spre acele sate minuscule de la noi, sate in care traditiile mai mult sau mai putin scrise conduc viata acelor zone si epoci.

Cu toate cliseele pe care le practica, Malena e un film foarte bine facut, cu filmari care „te trag” pur si simplu in praful si soarele Siciliei, care te fac sa-ti acoperi crestetul cind avioanele planeaza deasupra asezarii, care te vira pur si simplu printre oameni facindu-te parte din grup ascultindu-le respiratia si vorbele, care te tine strins ancorat in iuresul evenimentelor neputind sa te plictisesti, un film in care tacerea imaginilor vorbeste, poate, mai bine decit omul, un film in care muzica lui Morricone te duce pe alte coordonate de timp si totusi, facindu-te s-o asociezi perfect filmului creind un tot unitar cu restul, un film in care costumele, montajul si atmosfera te fac sa spui… e film italian, e de la scoala lu’ Fellini. Un film in care necunoscutul si atit de tinarul Giuseppe Sulfaro face un rol de zile mari, ca sa nu mai pomenesc de prezenta Monicai Bellucci. Una peste alta, e un … vorba englezului, must see.

Cu toate nominalizarile la Oscar, Globurile de Aur cistigate si alte premii la activ, totusi, ce e Malena? Cred ca, cea mai buna descriere pe care filmul o poate avea, sunt chiar cuvintele lui Ricardo : „Am cunoscut multe femei care mi-au spus: să nu mă uiţi. Eu le-am uitat. Singura pe care n-am uitat-o e cea care nu mi-a cerut-o niciodată: Malena”.  Pur si simplu.

 

Filmul poate fi vazut si … aici.

*

10 păreri la “Malena … pur si simplu

  1. Descopar ceea ce era demult vizibil si anume faptul ca viata la tara are un anume tipic, se deruleaza dupa niste reguli nescrise, dar unanim respectate, ca praful Siciliei nu ramane doar in insula italiana, ci migreaza sau e demult asezat pe toate asezarile noastre multimilenare, ca iubirea este una si nu are variante, ca Malena e prezenta peste tot in lume, dar mai ales la noi, acolo unde cotidianul se ingemaneaza cu legenda si istoria se scrie sub ochii nostri. Felicitari pentru recenzie sau critica, stilul concis, dar in acelasi timp suficient de detaliat ne va face sa ne dorim sa iesim din cotidian si sa visam in fata ecranelor mai mari sau mai mici impreuna cu personajele filmelor si sa plutim in timp si spatiu fara limite. Multumesc Mala!

    Apreciat de 1 persoană

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s