A ierta, uitare

O veche zicere, a nu stiu carei semintii a pamintului, glasuia: ” Iert dar nu uit. ” Asa sa fie oare ?

Parintele Steinhardt zicea undeva ca, a ierta e musai sa fie insotita de uitare, altfel, nu are nici o valoare nefiind decit o vorba aiurea si fara sens. Si, asa cum prea bine stia sa dea exemple pentru a se face inteles, facu apel la amintiri si la ceea ce un alt parinte intelept,  obisnuia sa le spuna enoriasilor:  „Vin la mine barbati ori femei si graiesc: de iertat il iert sau o iert, dar de uitat nu pot uita. Le raspund: zici ca ierti, dar ca nu poti uita. Prea bine. Ti-ar placea insa, dupa ce te voi fi spovedit si-ti voi fi pus patrafirul pe cap si voi fi rostit: te iert si te dezleg, sa vezi ca sare Hristos de colo si-mi striga: l-oi fi iertand, Sfintia Ta, dar sa stii ca Eu unul nu-l uit. Aud?”.

Cam asa se intimpla si cu istoria. Zicem ca iertam dar nu putem uita. Zicem ca nu iertam si uitam ca se poate repeta. Si, zau daca stiu cum o fi mai bine. Pina ajungem sa ne luminam nedumeririle, pina reusim sa tragem invatamintele cele drepte din ceea ce istoria ne-a invatat vreme de milenii, pina ajungem sa fim in tara noastra aceia care isi spun cuvintul facindu-l sa fie si auzit, nu avem decit a deschide neuronii catre ceea ce stiinta si arta documentelor ne vira sub ochi.
Pentru cei interesati, vin si spun ca luni, 3 septembrie a.c., ora 10, la Biblioteca Nationala din Chisinau, Salonul European, va fi lansata cartea : Documentele anexării Basarabiei. Corespondenţa diplomatică Paris-Sankt Petersburg 1807-1812″, volum scris de George Damian. Daca mai aveti un dram de curiozitate si vreti sa aflati si cine este George Damian, accesati linkul aici.
 
***
Amintiri din blog: Intre nesimtire si multumire
***

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s