Un film pe weekend

Motto:
Dr. Spivey: Well, the real reason that you’ve been sent over here is because they wanted you to be evaluated… to determine whether or not you are mentally ill. This is the real reason. Why do you think they might think that?
McMurphy: Well, as near as I can figure out, it’s ‘cause I, uh, fight and fuck too much.​”

zbor-deasupra-unui-cuib-de-cuci

Cuvintele sunt, de cele mai multe ori, de prisos atunci cind trebuie sa faci un soi de prezentare a unui film care este socotit a fi unul dintre cele mai bune ale cinematografiei secolului 20.

5 premii Oscar, 6 Globuri de Aur, tot atitea premii Bafta si inca multe altele … record de premii neegalat decit de Tacerea mieilor, 30 de ani mai tirziu.
1975-an de referinta, un regizor pe nume Milos Forman(spune multe, nu?), un producator anonim la vremea respectiva insa celebru mai tirziu – Michael Douglas, un actor numit Jack Nicholson care a marcat arta filmului american(si nu numai) cu interpretarea personajului Randle Patrick McMurphy, o idee-tema derivata dintr-o poezioara cu rima recitata de indianul Bromden tema care nu se regaseste decit in cartea dupa care a fost facut filmul si scrisa de americanul Ken Kesey dar, cu aceeasi idee a cucului care zboara deasupra cuibului dezvaluind astfel intelesul titlului doar spre finalul filmului. Ca are cu totul alte conotatii decit ale poeziei insa in perfect acord cu mediul spitalului de psihiatrie unde actiunea se desfasoara asta e cu totul altceva.
Un Danny DeVito aflat la inceput de cariera, o pelicula cinematografica care poate ca a fost la vremea respectiva si-un manifest atipic impotriva lobotomiei practicata abuziv in anii ’70 de catre psihiatrii americani, un film despre oameni mai mult sau mai putin ancorati intr-o realitate medicala din care scapa cine mai poate.

Un film despre nebunie, putere, rabdare, superioritate prost inteleasa si aplicata, relatii umane derulate la limita dintre normal si anormal, refuzul de-a accepta intelegeri si ingradiri atipice ale personalitatii, durere, boala, goliciune sufleteasca.
Nu abunda defel in inflorituri artistice dar e facut intr-o tehnica de filmare minimalista ce aminteste parca de scoala europeana de film, cu o ‘decolorare’ a imaginii care e destul de greu de suportat de catre privitor. Credibilitatea e cea cautata la urma urmei.
Poate ca, esenta filmului sta si intr-o replica pe care McMurphy a avut-o la un moment dat:
„What do you think you are, for Chrissake, crazy or somethin’? Well you’re not! You’re not! You’re no crazier than the average asshole out walkin’ around on the streets and that’s it.”

Filmul trebuie vazut si …cam atit. Nu vor exista cuvinte ca sa-l poti descrie cum, nu vei putea sa creionezi tot cumulul de trairi care te vor incerca si marca dupa. Asa ca… un trailer pentru atitarea curiozitatii si-un link de redirectionare spre filmul intreg gasesti ceva mai jos..

*

Film intreg:

Zbor deasupra unui cuib de cuci

4 păreri la “Un film pe weekend

  1. Pingback: Noul parfum de Nou « Mirela Pete. Blog

  2. Doamne ce film, Mala! De câte ori l-am văzut?! Nu-mi amintesc. Și dacă e așa, înseamnă c-aș putea să-l mai văd de-atâtea ori și mai multe chiar. Milos Forman e genial, distribuția la fel, ”Nu vor exista cuvinte ca sa-l poti descrie, cum nu vei putea sa creionezi tot cumulul de trairi care te vor incerca si marca dupa.” Ai perfectă dreptate și ai scris așa cum n-am mai citit încă, despre minunea aceasta de film. Te felicit! Cu drag!

    Apreciază

    • Pe mine m-a marcat la propriu filmul asta! Mult timp n-am putut vorbi nimic despre el cum mult timp mi-a trebuit ca sa-l diger. Si, cred ca doar dupa ce-am intrat in sistem am reusit sa-l pun cap-coada pe de-a-ntregul! Dar, de reurmarit n-am reusit a o face. E „mult” filmul in sine! Si tare greu de dus mai ales ca stiu in mare despre ce e vorba in creierul celor care ajung acolo, fie ca pacienti, fie ca personal de ingrijire.

      Apreciază

  3. Pingback: Hannibal | lt.mala

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s