De ce Marele Gatsby ?

2013-04-The-Great-Gatsby-Poster-7 … pentru că e un film – poveste,  povestea-i ca o pictură, pictura ca un basm iar basmul ca un film. Şi cercul se închide.

 
O peliculă ce poartă semnatura regizorală a lui Baz Luhrmann, cu o aranjare a tot şi toate într-o narare vizuală ce te trimite, parcă, în lumea lui Tarantino. Doar că, decorul feeric şi acţiunea filmului e departe şi e altceva. Cine a mai văzut pelicule semnate Baz Luhrmann ştie despre ce vorbesc.
 
O poveste-spectacol despre imaginaţie, imaginar şi nu numai, despre urmele unui război mondial care încă aminteşte de camaraderii, despre trecutul care influenţează prezentul şi pune semnul întrebării pe un viitor oarecum incert.  O pictură-filmată a moravurilor şi-a societăţii americane a secolului 20 cînd prohibiţia, jazz-ul şi banul Wall Street-ului erau stăpîni absoluţi. Un canvas perfect zugrăvit cu imagini ale unui ev decadent în care ambiţiile, orgoliile, succesul şi banul dictau.
Un basm despre şi de iubire şi, parcă, la un moment dat, totul capătă sens. Şi începi să pui cap la cap tot ceea ce vezi. Rezultatul poate sau nu poate să te mulţumească. Dar copleşeşte, te asigur, şi te face să te gîndeşti la iluzoria natură umană.
Un film dens din punct de vedere vizual care cere/solicită atenţia şi deschiderea spre un altceva, cu toate acele detalii anacronice care dau farmec poveştii filmate, un film în care jazz-ul se amestecă cu o coloană sonoră pe care vei auzi cîntînd voci ale unui secol 21, secol de o cu totul altă factură muzicală. 
the_great_gatsby
 
Dincolo de decorurile şi costumele fantastice care, pe drept au cîştigat Oscarul Academiei, de feeria imaginilor, de tehnica de lucru în 3D absolut fascinantă dar şi contestată pe alocuri, undeva în spate, suveran rămîne romanul care a marcat, în felul lui,  istoria literaturii americane. Şi nu numai. Şi, chiar dacă, Fitzgerald a murit neîmpacat în ceea ce priveşte succesul cărţii sale, filmul vine şi pune încă o piatră la temelia locului pe care povestea în sine şade atît de frumos. Adică, între primele 100 ale secolului.
 
 
[Vezi filmul aici (… dacă ai răbdare să închizi toate acele linkuri care te redirecţionează automat spre alte site-uri.)]
 
*
 
The Great Gatsby
 
  • Regia:

    Baz Luhrmann

  • Cu:

    Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Isla Fisher, Jason Clarke , Elizabeth Debicki, Amitabh Bachchan

4 păreri la “De ce Marele Gatsby ?

  1. Am văzut filmul ”Marele Gatsby”, am citit cartea, am văzut și filmul mai vechi, cu Robert Redford. După gustul meu, chiar dacă nu are atâtea efecte vizuale, filmul mai vechi este mult mai apropiat de roman și mai convingător. Asta nu înseamnă că nu îl apreciez și pe acesta mai spectaculos, cu Leonardo DiCaprio.

    Apreciat de 1 persoană

Ai ceva de spus ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s